Интервю -

Проф. Масимо Коломбо: Само 3-4% от пациентите не отговарят на безинтерфероновитe терапии
Прочетена: 525 пъти

Безинтерфероновите схеми за лечение на Хепатит С, до които болните имат достъп от началото на миналата година, са способни напълно да излекуват болестта в рамките на 8 до 12 седмици.  Върху този факт акцентираха участниците в годишната среща на Европейската чернодробна пациентска асоциация (ELPA), която се проведе точно преди месец в Берлин.

 

Защо успехът на новите терапии е революция в медицината и какво ще струва тя на публичните фондове, споделя пред Redmedia проф. Масимо Коломбо, ръководител на Чернодробния център за транслационни изследвания в Милано, Италия и председател на Международната чернодробна фондация към Европейската асоциация за проучване на черния дроб.


 

Проф. Коломбо, реалистична цел ли е елиминирането на болест като Хепатит С?

 

- Целта е реалистична, но за да я изпълним, трябва да стартираме скринингова програма във всички европейски държави. А след това да я изпълним по таргетиран начин сред европейската общност и други държави, където това заболяване е разпространено. На второ място трябва да свържем диагнозата с лечението, което означава да осигурим средства за закупуване на терапията и да ангажираме всички заинтересовани страни в процеса.

 

Как ще коментирате впечатляващите резултати на безинтерфероновата терапия?

 

- Действително, новото лечение и пероралните медикаменти са в състояние напълно да излекуват пациентите в случаите, когато приложението на терапията следва препоръките на научната общност. Разнообразието от старите интерферон-базирани терапии, въпреки ужасните им странични ефекти, могат да продължат да се прилгат при пациенти с декомпенсирана цироза и с органни трансплантации. Но оралната безинтерферонова терапия е истинска революция, защото медикаментите са безопасни, ефективни и с кратък срок на приложение. И по-голямата част от пациентите могат да бъдат излекувани между 8-та и 12-та седмица. Най-голямата бариера пред тях са разходите – цената на лечението.

 

По какъв начин може да се реши проблемът с финансирането?

 

- От маркетингова гледна точка единствената възможност е конкуренция между фирмите производители. Понастоящем има четири компании, които доставят тези медикаменти и съм сигурен, че свободната конкуренция между тях ще намали цената до едно поносимо ниво.

 

Съществува ли механизъм, който да ангажира европейските правителства да договарят по-ниска стойност на лечението?

 

- Ако Европа наистина съществува, преговорите трябва да се водят от европейския комитет, като единствен орган, който да договаря лечението на половин милион пациенти. На този етап разходите трябва да бъдат намалени толкова, че да стигнат до няколко хиляди евро на човек годишно.  

 

Има експерти, които оспорват тезата за 100% излекуване на пациентите, заради наличието на генетична резистентност на вируса на Хепатит С. Защо това е така?  

 

- Първият медикамент, който се появи, беше един NS5-полимеразен инхибитор. Вирусната полимераза е част от вируса, така че когато се развие генетична вариация на този вирус в домейна на тази полимераза, вирусът няма как да оцелее. Така че медикаментът не е показан за резистентни форми на вируса. Разликата с други косвени медикаменти е, че те таргетират други домейни на полимеразата – като протеазните инхибитори, и точно това е добрата новина. Ако вие комбинирате различни медикаменти, можете да преодолеете генетичната резистентност във всички случаи.

 

Следователно не се притеснявате за случаите, които не могат да бъдат лекувани?

 

- В момента само 3-4% от лекуващите се пациенти в Италия не отговарят на терапията и това не се дължи на проявата на резистентност. Една от причините е, че лекарите не следват предписанията, а другата – че пациентите имат тежки съпътстващи заболявания, които налагат спиране на безинтерфероновото лечение. Но ви уверявам, че става дума за много минимална група от хора.

 

Слава АНАЧКОВА

Специален пратеник на Redmedia в Берлин

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития