Интервю -

Проф. Мария Балабанова: Студът е гимнастика за кожата
Прочетена: 4256 пъти

В разгара на зимата, когато температурите трайно се задържат под нулата, а кожата ни е пряко атакувана от студ и сняг, обикновено посягаме към популарните "колд" кремове (от английското cold, в превод студен - б. а.), за да я защити.

 

Оказва се обаче, че най-добрата грижа за кожата през студените месеци е хидратацията и доброто подхранване, които можем да си осигурим именно вън на студа. Защо това е така, обясни пред Redmedia проф. Мария Балабанова, началник на Отделение по дерматохистопатология и имунохистохимия в университетската болница "Александровска".


 

Проф. Балабанова, по какъв начин се отразява студът на кожата ни?

 

- Хората се плашат от студа, защото температурните разлики изсушават кожата. За хора с по-суха и чувствителна кожа това създава дискомфорт и те задължително трябва да ползват хидратиращи кремове. От друга страна обаче излагането от топло на студено и обратно е много полезно за кожата. Това действа като гимнастика за съдовете – като излезем на студено, те се свиват, а като влезем на топло, се разширяват. Това подобрява кръвообръщението и ние, дерматолозите, много го ценим като част от терапията. Дори често съветваме пациентите си да се обливат със студена и топла вода, за да поддържат кожата си в кондиция.

 

За всеки тип кожа ли е подходящо да се излага на студ?

 

- Температурните разлики са много полезни при по-застояла и по-бяла кожа. Тя се наблюдава при хора, които пушат, които живеят на закрито, работят над компютри, не спортуват и прочие. За тях всяко едно движение навън на студа е полезно, защото подобрява храненето и овлажнява кожата. В много случаи кожата ни се чувства много по-добре на ниските температури зимата, отколкото изложена на слънчевите лъчи през лятото.

 

Нужно ли е тогава да се ползва козметика през зимата?

 

- Добре е да се ползват хидратиращи кремове, за да се предотврати изсъхването. Но популярните т. нар. колд кремове (cold crème) са с по-гъста текстура и е добре да се поставят вечер, защото спират излизането на влагата от клетките. Хубаво е кремовете да се комбинират в зависимост от типа кожа, затова е препоръчително дори домашната им употреба да се консултира с дерматолог.

 

Има ли типове кожа, които се нуждаят от по-сериозни грижи през студените месеци?

 

- Да, това са хората със склонност към зачервяване или изявена розацея. При тях студът още повече разширява съдовете, затова е необходима профилактика. Целта на дерматолозите е да стопират, а не да стимулират това състояние, защото е свързано с разширяване на капилярите. 

 

За какви дерматологични продукти трябва да внимаваме през този сезон?

 

- Силно сме резервирани към кремовете и маслата, които се купуват онлайн. Хората казват, че се чувстват много добре, но на практика никой не може да види какво има в тези продукти, защото те пристигат в опаковки без съдържание на състава. Много са популарни, защото са евтини, но всъщност не вършат никаква работа за кожата. Може би я омекотяват временно, защото действат на повърхностния горен слой, но не работят за бъдещето на тази кожа. Тези кремове не са издържани по медицинските стандарти така, че да превантират всички проблеми на кожата – да коригират, ако е много мазна или суха, да й помогнат, ако е със склонност към запушване или образуване на бръчки. За всичко, което хората си купуват онлайн, поемат риск. Медицинската или т. нар. бяла козметика е тази, в която ние имаме доверие, защото тя е много скъпо произведена и отговаря на безкрайно много критерии и изисквания за качество и безопасност.  

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития