Новини - България

Проф. Любомир Спасов е спрял трансплантацията на Байрям в чужбина
Прочетена: 482 пъти
Снимка: Стоп кадър - bTV

Общественият съвет към Център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД) е взел решение 9-годишният Байрям Али от с. Тъжа да бъде изпратен за бъбречна трансплантация в Германия на базата на мнението на трима специалисти – д-р Стоян Пеев от „Пирогов“ и д-р Димитър Русинов и д-р Полина Митева от Специализираната болница за активно лечение по детски болести (СБАЛДБ). Това каза в ефира на bTV националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева. По думите й  тримата специалисти са на мнение, че трансплантацията не може да се извърши у нас.

Тези компетентни хора дават мнението си, Общественият съвет към фонда казва „да“, обаче новият правилник на фонда гласи, че националният консултант трябва също да се изкаже. В случая национален консултант по трансплантология е проф. Спасов (бел. ред. – директорът на болница „Лозенец“ проф. Любомир Спасов). И той не само казва „не“, но и че той ще извърши операцията, каза проф. Буева.

Така Министерството на здравеопазването се е съобразило с мнението на националния консултант. А причината е, че ако не го направи, би нарушило закона.

 

Адвокатът Христина Николова пък бе категорична, че институциите нарушават правата Байрям.

„Първо, не виждам защо е чакано толкова дълго време да се издаде разрешението за заминаване от Фонда за лечение на деца. Не виждам и каква е причината от решението на Обществения съвет към фонда до този момент детето да не е заминало. От друга страна, няма предвиден ред, по който министерството да е шапка на фонда, т.е. да отменя вече взетите от него решения. Ако беше така, всички откази трябваше да се обжалват пред министерството. За мен единствената причина да бъде отказано издаването на формуляр S2, с който детето да замине в чужбина, и то ден преди заминаването, е желанието на лекари в България – в случая проф. Спасов и проф. Панчев, да извършат тази операция, която очевидно представлява за тях и професионален интерес. Важно е трансплантациите да се извършват в България, но от хора, които имат опита и практиката. Смятам, че те нямат такива“, каза юристът.

Адвокат Николова добави, че в чужбина не се изпращат нито деца, нито възрастни, когато има съмнение за риск при лечението.

У нас в момента има риск за това дете и въпреки това се настоява трансплантацията да бъде извършена тук, коментира тя.

Проф. Бунева допълни, че между 2005 и 2010 г. е имало българо-френски екип, който е извършвал такива трансплантации у нас.

„От Франция идваха 15 души. За този период имаше регламент, имаше подготвени екипи. Това беше прекратено брутално на 4 април 2010 г. от проф. Любомир Спасов и тогавашния директор на Агенцията по трансплантации д-р Теодора Джалева“, заяви тя.

Доц. Марин Георгиев, завеждащ Клиниката по урология към Александровска болница, обясни, че у нас в момента не съществува структура, в която да се извършва трансплантация на деца. В Александровска болница се извършват трансплантации от 1969 г., когато е направена и първата трансплантация на дете в „Пирогов“. Но не съществува национална програма за трансплантации на деца.

„От една страна, можем да извършим тази операция, от друга, вече е ясно, че този случай е изключително сложен и нямаме структура от близо седем години, в която да се правят тези операции рутинно“, каза той.

Очаква се днес да се проведе разширен консилиум по случая на Байрям.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития