Новини - България

Проф. Коста Костов с ултиматум: Свободно изразяване на мнение в БДББ или напуска организацията
Прочетена: 969 пъти

Проф. Коста Костов, който е ръководител на клиниката по белодробни болести на Военномедицинска академия (ВМА) и член на Управителния съвет на Българското дружество по белодробни болести (БДББ), излезе с обръщение към членовете на съсловната организация. В него той призовава „онази част от редовите членове на БДББ, които влагат сърце и разум, да защитят правото на БДББ да бъде трибуна на свободно изразяване на мнения и концепции  и да бъде форум на едно демократично и свободолюбиво съсловие“.

 

„Ако това не се случи в най-близко бъдеще, ще напусна редовете на БДББ“, заявява проф. Костов.

 

Пълният текст на обръщението, което е публикувано на inspiro-bg.com гласи:

 

Скъпи колеги и приятели,

 

През последните 10 години работих с цялото си сърце за каузата на Българското дружество по белодробни болести (БДББ) като редови член и като негов председател в продължение на два мандата – 2008-2012 г. През цялото това време интересите на дружеството и неговите членове са стояли високо в моите приоритети. Заради каузата на българските пулмолози участвах в редактирането, написването и издаването на няколко монографии и клинични препоръки, статии и учебни материали. Заради вас, създадох и списание InSpiro. Всичко това вършех с мисъл за общото дело, за авторитета и името на българските пулмолози. Беше славно време на надежди и успехи, изпълнено с мигове на взаимна удовлетвореност и дръзновение. Последният мандат на УС на БДДБ и моделът на провеждане на Общотo събрание на 6-тия конгрес на дружеството (9-12 юни) показаха обаче, че сме навлезли в друго време. Принципите на демократично споделяне на мнения и концепции, залегнали в основите на всяко сдружение с идеална цел вече не са приоритет на БДББ. Вече не е от значение как е минал вчерашният и какъв ще бъде утрешният ден на БДББ. Мнозинството присъстващи на Общото събрание на конгрес 2016 мълчеше и не пожела промяна и излизане от статуквото, конформизма и силовото управление. Няма място за повече илюзии и плодното, романтично време на БДББ е изтекло през нас. Дошло е време разделно. Допуснахме сред членовете на БДББ да се зароди съмнение в демократичния дух на съсловието. Управителният съвет на БДББ в този му състав не може да бъде гарант за духа на демократизъм и драговолно споделяне. Малцината в него, които мислим отговорно за бъдещето на дружеството не можем да противодействаме ефективно на неразумни и неефективни решения в ущърб на дружествените интереси. В БДББ се поселиха нездрави тенденции и неумело прикрит натиск. Ако оставим това да продължи, ще бъда разочарован и няма да ми останат здрави надежди за бъдещето на съсловието ни.

 

Призовавам онази част от редовите членове на БДББ, които влагат сърце и разум, да защитят правото на БДББ да бъде трибуна на свободно изразяване на мнения и концепции  и да бъде форум на едно демократично и свободолюбиво съсловие. Ако това не се случи в най-близко бъдеще, ще напусна редовете на БДББ.

 

Искам да благодаря на всички, които ми гласуваха доверие в годините. С тях ще продължим заедно напред, защото  имаме общ  девиз: „Мери се с най-добрите, умирай като всички”.

 

Коста Костов

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития