Новини - В медиите

Проф. Камен Плочев пред БНТ: Схемата на медицинското осигуряване е неправилна
Прочетена: 360 пъти
Снимка: Стоп кадър - БНТ

Схемата на медицинското осигуряване е неправилна. Това каза управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев в сутрешния блок на БНТ – „Денят започва“. Той обясни, че редът на движение на пациента е следният: у дома - личен лекар - специалист - болница.

 

"Човекът отива при личния лекар. Там загубва два до три часа. Той му върши една минимална - диспечерска работа и го праща при специалист, като преди това му дава направление за лабораторията. Всичко това се осъществява в рамките на два до три дни, след което се решава дали ще се лекува в домашни условия или ще го пратят към болница. Какво предпочита пациентът, и това е в 70% от случаите, къщи - болницата. Целият обем от дейности, които трябва да извърши личният лекар, в болницата му ги извършват, като той лежи там на място", обясни той и допълни, че схемата трябва да се направи така, че да работи в полза на пациента.

 

По отношение на непрекъснатото повтаряне, че пари за медицински дейности не достигат, проф. Плочев посочи, че пари има, но често в болниците искат повече, за да останат и за други пера. Парите се харчат основно в няколко направления - първото е болничната помощ, която харчи много - до 50%. Второто голямо перо е доболничната помощ.

 

По въпроса с медицинските изделия, които пациентите се налага да доплащат в огромен размер от собствения си джоб, проф. Плочев заяви, че със сегашния бюджет не може да се направи особено много по въпроса, като допълни, че България е на второ място в света по доплащане на болничната помощ. Той допълни, че скъпите медицински изделия не може да се доплащат изцяло от държавата, затова е редно да се въведе система за здравна застраховка и за закупуване на допълнителен пакет здравни услуги. Според него, държавата трябва да задължава застрахователите в случай на инцидент да изплащат дължимото на пострадалия още в същия ден, а не месеци след това, когато вече пациентът е платил от собствения си джоб.

 

Проф. Плочев призна, че болниците се стараят да приемат повече болни, защото от това зависи заплатата на лекарите. От друга страна те предпочитат по-здрави пациенти, а тежко болните биват отпращани с довода, че няма подходящи лекарства или компетентни лекари. Това води до голям поток на такива пациенти към големите софийски болници и съответно до преразход на средства, тъй като болният се приема по една клинична пътека, но заболяването му изисква и допълнителни дейности. Съответните изследвания и консултации обаче се правят за сметка на болничното заведение и това води до дефицит.

 

"Аз се учудвам как от университетската болница във Варна може да изпратят болен да се лекува в София", каза още той.

 

Проф. Камен Плочев заяви, че има два ефективни начина за контрол в здравната система - от страна на пациента и електронна система, като най-добрият, според него, е пациентът. Той допълни, че пациентът трябва да има възможност да съобщава за нарушения, както и да следи по електронен път какви манипулации са му правени. Според него, въвеждането на електронно здравно досие е ключово, за да се подобри качеството на здравната услуга, както и да се прекъснат недобросъвестните практики от страна на лекарите да изписват фиктивни клинични пътеки. Той подчерта, че електронната здравна карта ще подобри качеството на предлаганата здравна услуга и болнична помощ, защото лекарите ще могат да виждат какви манипулации са правени на пациента, какви лекарства са му изписвани и къде се е лекувал дори в случаите, в които той сам не може да каже. Управителят на НЗОК каза, че в момента се работи по този въпрос и тази вечер ще се проведе надзорен съвет, на който би трябвало да се гласуват средства за закупуване на машини, които могат да осигурят реализацията на този проект.

 

"Разработена е програмата в електронен вид. Амбицията ни е в рамките на председателството ни на ЕС - т.е. до юни месец да имаме електронна здравна карта и да започнем да ги раздаваме на гражданите", добави той.

 

По думите му изключително важно е лекарите да започнат да посрещат пациентите си с усмивка и да проявяват разбиране към проблема им. Един от компонентите на агресивността е уплахата. Има хора, които плачат, когато са уплашени, но други на свой ред стават агресивни. В много малко университети се изучава отношение или контакт с болния, открои той.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития