Интервю -

Проф. Ива Петкова: Пациентите с глаукома трябва да се лекуват безплатно
Прочетена: 4538 пъти

Националният консултант по очни болести проф. Ива Петкова за необходимостта от задължителни профилактични прегледи за хората над 45-годишна възраст.


 

Проф. Петрова, как трябва да изглежда добрата профилактика на глаукомата?

 

- За възрастта над 45 г. е редно пациентите да преминават профилактични прегледи, които да включват и измерване на вътреочното налягане, и съответно преглед на очни дъна. И ако тогава има съмнение за глаукома, те трябва да бъдат хоспитализирани, да бъдат изследвани. Aко след това се потвърди диагнозата глаукома, тогава вече се прибягва до профилактика на прогресията на заболяването.

 

Има ли проблеми с ранното откриване на глаукомата?

 

- Сега сме оставили инициативата в самите пациенти. Дори, когато дойдат в кабинета с напреднало заболяване, им се караме, че късно са дошли. А това не е тяхна работа. Първо, от една страна това е вашата и нашата просветителска роля, и от друга страна това е ролята на държавата, която трябва да ги задължи да правят еди какви си прегледи на еди колко си години. И ако те не направят този преглед, а след това се окаже, че имат заболяването, да има някакви наказателни мерки. В по-напредналите държави, например, при такива казуси здравната каса не поема лечението. Това ще накара пациентите да се отнасят по-сериозно към заболяването си, защото в повечето случаи те не осъзнават тежестта му и в крайна сметка са в тежест не само на себе си и на близките си, но и на обществото.

 

Кога трябва да се „хване” заболяването, за да не се стига до слепота?

 

- На какъвто и етап да се хване, трябва да се прави профилактика на прогресията, тоест да се спре развитието на увреждането на зрителните функции. Пациентът също така трябва да бъде активен. Трябва да бъде отговорен.

 

Може ли глаукомата да бъде объркана с друго заболяване на очите?

 

- О, разбира се. Обикновено тя се проявява във възрастта над 60 г., а това е възрастта на катарактата. Специално откритоъгълната глаукома, която не дава никакви симптоми докато пациента не започне да губи зрение, много често се бърка с катаракта. И докато пациентът се лекува от нея, глаукомата работи и се получава едно необратимо увреждане на зрението.

 

Какво предлагате като национален консултант по очни болести?

 

- Ако има една национална програма за борба със слепотата, която е наша отдавнашна мечта, ще бъде много хубаво. Ние настояваме за промени в начина на реимбурсация. В момента тя е 50% от стойността на медикамента с най-ниска цена в дадената терапевтична група. Например, това са генериците, които масово навлязоха, но които са несъществена част в разходите. Ние искаме хората, които наистина имат глаукома и особено тези, които имат прогресия и заболяването им напредва, да бъдат реимбурсирани напълно.

 

 Слава АНАЧКОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития