Интервю -

Проф. Илко Гетов: Проблемът с паралелния износ спешно трябва да бъде разгледан
Прочетена: 938 пъти

Председателят на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Илко Гетов пред Redmedia за очакванията на съсловието към новия министър на здравеопазването генерал проф. Николай Петров. 


 

Проф. Гетов, одобрявате ли решението на премиера Бойко Борисов да повери здравеопазването на проф. Николай Петров? 

 

- Като цяло приветстваме избора на проф. Петров за министър на здравеопазването, още повече, че той има опит в качеството си на служебен министър през 2013 година. Лично очаквам в екипа му да има магистър-фармацевт с ресор лекарствена политика и в обозримо бъдеще да се срещнем, за да набележим необходимостта от промени и най-спешните неща, които трябва да се случат в нашия сектор. От 2013 г., например, не е имало промяна в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

 

Коя е най-важната задача от сектора на фармацията, с която здравният министър би трябвало да се заеме?

 

- Най-важната задача, която и обществото, и пациентите очакват, е регулирането на проблема с паралелния износ. И най-вече дефинирането на "липси" и "недостиг" на лекарства в закона. А от там и предприемането на мерки така, че медикаментите наистина да стиган и да остават в страната за покриване на нуждите на българските пациенти. Това е едно от нещата, които много спешно трябва да бъдат разгледани.

 

Българският фармацевтичен съюз имаше много предложения за промени в дейността на аптеките. Ще ги представите ли и на проф. Петров?

 

- Разбира се, но очаквам въвеждащ разговор, за да проверя къде в приоритетите на правителството се вписват нашите предложения и съответно да можем да работим по тях съвместно така, че те да могат да се случат във възможно най-кратки срокове. Не бива да oмаловажаваме и факта, че в касата има твърде голям разход за лекарства. Там също трябва да се направят накакви промени така, че нещата да бъдат под контрол.

 

На кои свои предложения ще държите най-много?

 

- Задължително ще продължаваме да държим на първо място за осигуряването на равен достъп до лекарствени срества и фармацевтични услуги за цялото българско население. Мисля, че това е един от приоритетите в програмата на правителството. Друг приоритет, това е електронното здравеопазване и на трето място – регулирането на възможностите за откриване на аптеки и разширяване на дейността, която се извършва в тях, с цел отбременяването на  системата от несвойствени дейности. 

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития