Новини - В медиите

Проф. Илко Гетов пред БНР: Няма да се стигне до липса на лекарства по празниците
Прочетена: 267 пъти

Няма да се стигне до липса на лекарства по празниците, увери в предаването "Преди всички" председателят на Българския Фармацевтичен съюз (БФС) проф. Илко Гетов. Вчера от Съюза предупредиха за проблем с лекарствата, заплащани напълно или частично от НЗОК, след като касата не плати на аптеките дължимите суми за ноември.

„Става въпрос за отчетния период 1 – 15 ноември, който е отчетен в НЗОК и е дължим за плащане 19,20,21-ви декември, съгласно договора, който се сключва между аптеките и РЗОК. За цялата страна, за амбулаторно лечение, фиксажът е една сума от порядъка на 31 милиона лева, която трябва да бъде платена в рамките на този тридневен срок. Съгласно разчетите на касата, още от началото на месец октомври беше ясно, че този период е трудно да бъде платен в цял размер, тъй като се дължат пари за лекарства за онколечение на болниците. Още тогава ние започнахме да преговаряме за частично заплащане на този период, както се е случвало в последните 4 години“, каза Гетов.

По-късно вчера беше решено да бъде платено дължимото до края на годината:

„Да, първо предполагам, че уговорката ще бъде спазена и ще бъде платено на аптеките тази част, която е договорена, от сумата. Не очаквам да има каквито и да било проблеми със снабдяването с лекарства по празниците, тъй като ние веднага разпространихме съобщението и съответно нямаме отрицателна реакция от нашите колеги“, добави председателят ан БФС.

Цялото интервю може да се чуе ТУК.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития