Интервю -

Проф. Илко Гетов: Паралелният износ и липсата на лекарства ще са във фокуса на Българските фармацевтични дни
Прочетена: 416 пъти

Утре в Русе се открива традиционния годишен форум на българските магистър-фармацевти. В него ще участват фармацевти от всичките 28 регионални колегии, както и много чуждестранни гости. Ето какво разказа по този повод пред Redmedia председателят на Български фармацевтичен съюз (БФС) проф. Илко Гетов.


Проф. Гетов, по какво се различават единадесетите „Български фармацевтични дни“, които стартират утре в Русе от досегашните издания на форуа?

 

- Избрахме Дунавската ни столица за домакин на дните, защото отдаваме дължимото на нашите предци – хората, които са поели по пътя на нашата професия и именно в Русе са създали първото у нас аптекарско дружество преди 135 години.

 

Надсловът, под който ще преминат дните е „Попитай фармацевта“, а за основна локация сме избрали централната Градска градина на Русе. Преценихме, че е време да излезем сред хората и да направим опит да привлечем вниманието им, защото общо взето професията на фармацевта е непозната за обществото. Така в просторни шатри на открито всеки ще може да влезе свободно в контакт и диалог с наши колеги, да ги попита за свой или на близките си проблем, да научи какви здравни услуги се предлагат в аптеката, да получи съвет или просто да види как работят фармацевтите. За мнозина например изготвянето на лекарства по рецепта на място е нещо съвсем непознато. Сега те ще могат да видят с очите си как се случва това. Ще могат да посетят и една много интересна изложба с артефакти, които грижливо сме събрали и подредили – хаванчета, везни, други аптекарски пособия. Така всеки, който се интересува, ще може да види като на длан цялата история на фармацията.

 

През последните години аптеките предлагат и много други услуги, свързани не само с използването на лекарства. Ще могат ли хората разберат кога и как могат да получат  тази помощ в реалния живот?

 

- Да, разбира се, точно това е смисълът на тази откритост. Аптеките у нас са здравни заведения, а фармацевтите, които работят в тях, са компетентни специалисти, които непрекъснато усъвършенстват квалификацията си. Това е политика и на Българския фармацевтичен съюз. В нашите аптеки хората могат да получат съвет как правилно да си приготвят отвара от билкова смес, каква превръзка или пластир да изберат, как да се предпазят от неправилна едновременна употреба на няколко лекарства или на хранителни добавки, но не само това. Все повече са аптеките, които предлагат измерване на артериалното налягане при това с апарати, създадени на базата на съвременни технологии, например за едновременно откриване на ускорен пулс и опасни нарушения на сърдечния ритъм, каквото е предсърдното мъждене. Доброто познаване на развитието на иновативните технологии във всяка област, засягаща човешкото здраве, е важно за нас и ние се стремим да обогатяваме постоянно знанията си.

 

Дотук говорихме за ползата от труда на фармацевта като медицински специалист, сега обаче ще Ви помоля да се спрете и на проблемите на съсловието, които ще бъдат във фокуса на вниманието на гилдията по време на форума?

 

- Професията на фармацевта е посветена не само на здравето на отделния човек, но и на общественото здраве. Ние сме част от процесите в здравеопазването и се стараем да правим разумни предложения и да търсим решения на проблемите. По време на форума ще се проведе кръгла маса с участието на представители на всички регионални фармацевтични колегии. По време на дискусията ще търсим отговор на наболели въпроси с огромна обществена значимост – това са паралелният износ, липсващите лекарства, безпрепятственото разкриване на нови аптеки в едни и същи големи градове и в същото време липсата на аптечни заведения в някои региони и малки населени места. Дисбалансът е факт и това силно ни притеснява, защото той се отразява крайно неблагоприятно върху достъпа на хората до фармацевтични услуги.

 

Естествено е да Ви попитам и кои са най-важните предстоящи инициативи във вътрешносъсловен план?

 

Дистанционното обучение е най-важната ни задача, онлайн платформата за продължително обучение стартира след няколко дни – на 1 юли. Като начало тя ще включва два модула. Първият е посветен на превенцията на домашното насилие. Проблемът е включен в управленската програма на правителството и нашият стремеж е да дадем нашия принос в тази посока. Вторият модул е на тема „ХОББ и астма“ и цели да повиши знанията на магистър-фармацевтите за прилагане на инхалаторите като средство, подпомагащо съвременното лечение на тези често срещани заболявания с голяма социална значимост.

 

Преди седмица бе обявено партньорството между Националната пациентска организация и социално-здравното предприятие TheSocialMedwork от Холандия, с което се дава достъп на българските пациенти до иновативни лекарства, преди те да са налични у нас. Как ще коментирате?      

 

- Все още не сме видели резултатите от прилагането на тази платформа, за да можем да коментираме. Най-логичната стъпка от наша страна като професионална съсловна организация на магистър-фармацевтите беше да подготвим предложения и да ги изпратим на Националната пациентска организация като инициатор за въвеждането на платформата  у нас. Нашата позиция е, че функционирането й трябва да съответства в пълна степен и безусловно на нормите на българското лекарствено законодателство. Бих казал, че въпросът за достъпа дори не е на преден план, неясно остава кой ще плаща за тези лекарства.  

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития