Новини - България

Проф. Илко Гетов: Очакваме дупка от 30 млн. лв. в бюджета за лекарства
Прочетена: 266 пъти

Ако Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не се разплати в срок с аптеките, има сериозен риск да започне 2017 г. "на минус" с около 30 млн. лева. Това опасение сподели пред журналисти председателят на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Илко Гетов.

"На този етап всички плащания към аптеките вървят по график, но имаме опасения, че едно последно плащане в рамките на 2016 г. ще остане неразплатено", коментира проф. Гетов.

Става дума за средствата, изработени през първите 15 дни на ноември, които аптеките по план трябва да получат след 20 декември. От БФС се страхуват, че заради регистрирания ръст в разходите за медикаменти през последните месеци на годината, касата може да не успее да преведе дължимите суми.

 

След август месец аптеките в страната харчат средно около 57 млн. лв. месечно, докато в началото на годината тази сума рядко е надхвърляла 45 млн. лв., отбеляза проф. Гетов. В същото време средствата в резерва на НЗОК се изразходват основно за медикаментите в болничната помощ, затова фармацевтите прогнозират проблеми с разплащането към аптеките.

"Надяваме се в рамките на годината да се намерят допълнителни източници, като икономии, като свръхсъбираемост на здравноосигурителните вноски и други механизми, за да може следващият бюджет на НЗОК да тръгне на нула. Тоест, да не се оставя плащане от него, което да повлече след себе си по модела на спиралата недостиг още от началото на 2017-а", сподели проф. Гетов.

По думите му, ако парите не бъдат разплатени навреме, има голям риск да се наруши достъпът на пациентите до лечение. Особено що се отнася до скъпоструващите медикаменти, тъй като аптеките няма да разполагат с оперативни средства да ги набавят.

 

Генералният проблем е, че в бюджета на здравната каса не се залагат реалните разходи за медикаменти. Според Илко Гетов системата се нуждае от минимум 850 млн. лв., за да работи нормално, и от поне 1 млрд. лв., за да не формира никакъв недостиг, както в болничната, така и в извънболничната помощ.

"Няма какво да се крием и да ги казваме нещата с други цифри. Около милиард от бюджета, събиран от здравноосигурителни вноски в касата, трябва да бъде отделен за лекарства", категоричен е проф. Гетов.

Планираните в проектобюджета на НЗОК средства за лекарства през 2017 г. обаче са малко под 800 млн. лв. и е ясно, че няма да стигнат, защото още преди да е започнала годината, се знае, че секторът ще преразпределя и средства от резерва на публичния фонд.

"Ние искаме да се предвидят реалните разходи за лекарства в бюджета на касата. На този етап има увеличение, предвидено за 2017-а, но то отново не отчита 100%-то плащане на есенциалната хипертония, покриването на разходите за новите модерни терапии ... Тези неща трябва да бъдат предварително разчетени", категоричен е председателят на БФС. 

От съсловната организация очакват средномесечните разходи за лекарства догодина да са от порядъка на 60 млн. лв. месечно.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

март 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития