Новини - България

Проф. Илко Гетов: Фокусът върху оборота и ниските цени пораждат неетичните практики на аптечния пазар
Прочетена: 22198 пъти

Конкурентната война, която се води чрез допълнително материално стимулиране на фармацевтите в страната, се дължи преди всичко на изкривения аптечен пазар, коментира пред представители на медиите председателят на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Илко Гетов.

 

По повод скандала с "бонусите" на аптекарите съсловната организация изготви специални нормативни промени, които да сложат край на злоупотребите.

"Причината за появата на тези неетични практики е на първо място фокусирането на аптеките върху оборота, за да могат да съществуват, наличието на хоризонтална и вертикална интеграция, които изкривяват аптечния сектор, и разбира се, не на последно място ценообразуването и ценовата ерозия", коментира проф. Гетов.

Всички участници на пазара, независимо дали са малки или големи играчи, търсят най-евтината цена и това създава условия за пазарни спекулации. Самата схема е елементарна - дистрибутори предлагат солидни бонуси под формата на екскурзии, материални подаръци или отстъпки от крайната цена, ако търговците на дребно се съгласят да направят обемна поръчка до определена стойност. Сделката е изгодна и за двете страни, защото аптекарят получава подарък, а дистрибуторът - по-сериозен пазарен дял. "Играта" обаче не е за всички и обикновено се използва за елиминиране на конкуренцията. В схемата не могат да участват малките вериги и магистър-фармацевтите с по една аптека, защото не са в състояние да реализират големи продажби за кратък период от време.  

"От години твърдим, че има неравнопоставен достъп до лекарства и фармацевтична услуга, но въпреки това аптеки продължават да се отварят предимно в големите градове. Когато една аптека се ръководи от мениджър, който не е фармацевт, и той решава какво да се купи и от кого да се купи, той ще вземе това, което ще му донесе най-висок бонус", алармира още проф. Гетов.

Според него проблемът е от компетенциите на Комисията за защита на конкуренцията, защото касае неетични практики, затова органът трябва да бъде сезиран. Съсловната организация обаче не може да подаде самостоятелен сигнал, тъй като не извършва търговска дейност, не притежава аптеки и не може да бъде страна по така възникналия спор.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития