Коментари -

Проф. Илко Гетов: Броят на фармацевти в аптеките е важен за професионалното обслужване на гражданите
Прочетена: 215 пъти

Проектонаредбата за дейността на аптеките вече е публикувана за обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването (МЗ). Ето как председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов коментира пред Redmedia промените:


 

„На практика промените в проектонаредбата за дейността на аптеките не целят назначаването на повече фармацевти, а са насочени към специфицирането на дейността на работещите в аптеката като здравно заведение. Всъщност става въпрос за прецизирането на един текст в старата наредба, в който фигурираше едно съвсем общо понятие - „персонал на аптеката“. В това понятие се включваха както медицинските специалисти – магистри и помощник-фармацевти, така и други работещи в аптеката, които не са медицински лица. Сега с промените се изчиства този пропуск, като се конкретизира броя на магистрите фармацевти и помощник-фармацевтите, с които трябва да разполага аптеката през цялото работно време. Това е съвсем нормално изискване  за добро професионално обслужване, защото аптеката е здравно заведение според нашето законодателство и гражданите, които ползват тази услуга трябва да я получат от медицински специалисти.

 

Съвсем естествено е дейността на аптеките и фармацевтичната грижа да бъдат обект на обществена дискусия не само сега, когато на дневен ред е тази проектонаредба, но и в рамките на предстоящия парламентарен сезон. Един от най-наболелите въпроси – липсата на аптеки в отдалечените региони и малките населени места, както и на денонощни аптеки, ще бъде предмет на усилена предварителна работа, за да се оформят предложения за промени в Закона за лекарствата и аптеките в хуманната медицина, това е начинът да се постигне промяна в тази посока. Българският фармацевтичен съюз многократно е предлагал различни варианти, убеден съм, че след добра подготовка ще имаме напредък, още повече, че преодоляването на  регионалните дисбаланси е залегнало и в програмата за управление  на правителството. Първата и най-наболяла тема обаче, която ще обсъждат депутатите веднага след ваканцията ще бъде паралелният износ, а след нея – и клиничните изпитвания. Няма спор, че паралелният износ днес стои като проблем с особена острота, затова е важно бързо да се намери най-доброто решение. А подготовката на анализи и предложения по въпроса е достатъчно напреднала, за да очакваме още в началото на сезона ползотворен парламентарен дебат с добър краен резултат.“    

 

Невена ПОПОВА      

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития