Новини - България

Проф. Генчо Начев: Спекулира се повече с това, че се подлага на риск живота на пациентите
Прочетена: 171 пъти
Снимка: Стоп кадър - Нова телевизия

„Аз бих се присъединил към приказките, че има елемент на спекулация. И според мен се спекулира повече с това, че се подлага на риск живота на пациентите, отколкото с това, че се въвежда някаква мярка, която не е прецедент за Европа и която е въвеждана в много страни. Да вземем само за пример Румъния, Полша, Испания и т.н. Аз съм убеден в това, че няма да останат пациенти без съвременно лечение.”

 

Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България“ директорът на университетска болница „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев.

 

„В България съотношението на финансите, които се изразходват за лекарства, спрямо парите, които се изразходват за другите дейности – болнична и доболнична помощ, е много по-високо отколкото средното за Европа. В Европа са от 13 до 17% в различните държави от парите за здравеопазване отиват за лекарства, а в България са близо 30%. С това не искам да кажа, че парите за лекарства са много, защото при 8% осигуряване и при тези най-ниски заплати, естествено парите са малко. На човек от населението парите за лекарства са може би на едно от последните места в Европа, но като съотношение не е правилно и трябва да се мисли по този въпрос“, коментира проф. Начев.

 

Той коментира сроковете за навлизане на новите молекули и заплащането им от здравните фондове, като каза:

 

„В цивилизования свят медицината е въз основа на доказателства. Обикновено минимум 30 месеца се изчаква от въвеждането на една молекула до предлагането за реимбурсиране от какъвто и да било фонд – дали осигурителен, застрахователен, няма значение. Тук по закон е 3 месеца. Едно ново лекарство за по-малко от 5 години няма как да докаже ефективността си, за това, че е по-добро от всичко, което е съществувало до момента.“

 

Нана Гладуиш от Фондация "Една от 8" го реплекира, като заяви, че сред новите молекули има лекарства, които са от 2009 г., т.е. с много по-дълъг период на употреба.

 

„Не мога да си обясня защо непрекъснато в пространството се говори как тези молекули можело след време да дадат някакви си невероятно зловредни за пациента странични ефекти. С това ние подлагаме под съмнение абсолютно всички регулатори, агенции, асоциации, през които минават тези лекарства за одобрение. Това е несериозно“, заяви Нана Гладуиш.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития