Новини - България

Проф. Генчо Начев: Пациентите се разочароваха от лъскавите и високотехнологични болници
Прочетена: 548 пъти

Пациентите се разочароваха от лъскавите и високотехнологични болници. Вече търсят само качествена медицинска помощ. Това каза в ефира на предаването „Събуди се” на Нова телевизия директорът на университетска болница „Света Екатерина” проф. Генчо Начев.

 

Той определи отминаващата 2016 г. като поредната "загубена" за българското здравеопазване, тъй като започнатите реформи не са довършени заради "политическите каламбури".

„Много неща, които очаквахме да се случат, започнаха, но не завършиха. Продължава безобразното финансиране на болниците. … Всички знаем, че тези клинични пътеки не са метод за финансиране, те са по-скоро изискване за качество, което обаче не се следи. Плаща се за отчетена дейност, без да се проверява тази дейност, показана ли е, имало ли е нужда от нея или не. Същевременно се плаща за тази дейност, без да се знае какво е качеството“, каза проф. Начев.

По думите му в здравеопазването трябва да има ред и правила, които се сазват, а в България не било така.

„Тук няма правила, които се спазват. Ако има ред и правила, тогава първо се осигурява спокойствие за екипите, които работят – лекари, сестри и т.н. и второ комфорт за пациентите“, каза проф. Начев.

Като позитивна тенденция в здравеопазването у нас той посочи фактът, че пациентите продължават да получават лекарска помощ, а на много места и качествена.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития