Интервю -

Проф. Боряна Слънчева: Ротавирусите са най-опасни за недоносените бебета
Прочетена: 2012 пъти

През 2017 г. държавата ще осигурява финансиране по нова Национална програма за профилактика на ротавирусните инфекции. Това означава, че ваксините за предпазване от този вид заболявания ще бъдат безплатни за родителите, без да са задължителни. 

 

Защо това е в интерес на децата и какви могат да са последствията за неимунизираните, обясни пред Redmedia проф. Боряна Слънчева, ръководител на Клиниката по неонатология в СБАЛАГ "Майчин дом". 


 

Проф. Слънчева, защо децата под 1-годишна възраст са с най-висок риск по отношение на ротавирусните инфекции?

 

- До шестия месец след раждането децата донякъде разполагат с антитела от майката, затова се счита, че са защитени. След този период обаче антителата вече ги няма, затова е добре ваксината да се постави преди това, за да може организмът да изгради свои антитела за периода до първата годинка и след това. Всъщност, най-рискови са недоносените бебета, защото имуноглобулините преминават през плацентата и се натрупват в организма през последния триместър от бременността. Тоест, децата, родени преди тези срокове, практически нямат имунитет от майката, затова са изключително рискови.

 

Какви могат да бъдат последствията за тях, ако не са предпазени от ротавирусите?

 

- Най-чест при децата е диарийният синдром, като процентът, който се пада на ротавирусните инфекции, е около 30 на сто. При недоносените и хипотрофичните деца те преминават много тежко. Обикновено се налага хоспитализация, децата са на системи и всичко това е свързано с допълнителни разходи и неприятни емоции. Много често болните имат допълнителни усложнения, като дехидратация и елекролитни нарушения, а всичко това би могло да доведе и до смърт в крайна сметка.

 

Другият проблем е, че след края на лечението много трудно се захранват тези деца. Правят вторична непоносимост към лактозата и към други храни. Доста изостават като тегло и точно поради тази причина родителите, които са наясно с проблема или вече са се сблъсквали с него след раждането на пъвите си деца, са най-активни в имунизациите.

 

Основателни ли са опасенията на родителите с недоносени деца, че поставянето на ваксини при тях ще им навреди заради ниския имунитет?

 

- Точно обратното. Това е дълбоко неразбиране на нещата и сега ще ви обясня. Когато няма имунитет, няма да има остър имунен отговор, тоест няма да има усложнения. Затова най-много ваксини се поставят до година и два-три месеца на детето. Ако се спазват сроковете и процедурите, те ще постигнат нива на антителата, които ще бъдат профилактика. Когато се прави безразборно и извън сроковете, установени в имунизационния календар, нивото на антителата не е достатъчно и нямаме протекция за тези деца и те остават рискови за пробив на ваксината.  

 

Що за вирус е ротавирусът?

 

- Това е чревен вирус, който попада в организма два-три дни преди изявата на самата инфекция. И още поне 10 дни след това се отделя от изпражненията. Доста е устойчив, разпространява се върху околните повърхности, особено ако не се спазва добра хигиена. Не може да се каже, че ако е попаднал на плота, след няколко часа ще е загинал, напротив. Устойчив е дори в хладилник, затова се препоръчва добре да се измиват плодовете и зеленчуците, които ще се дават на децата. Предизвиква разстройство с различна тежест и продължителност и води до електролитни нарушения, защото с изпражненията се отделят много течности. Освен това е силно токсичен за организма, затова дори да нямат често разстройство, децата цялостно се чувстват зле.   

 

Може ли вирусът да живее в организма, без да го разболее?

 

- Разбира се, възрастните хора са източник на инфекция за околните. Човек може да се среща с вируса и да боледува много пъти през живота си. Първите срещи обикновено са по-тежки, но след това вече има изграден имунитет и в по-зряла възраст болестта може да протича дори асимптомно. Лечение няма – прилагат се общоукрепващи медикаменти и витамини. Единствената профилактика е ваксината. Тя се дава на два приема през устата, като първият може да е след 14-ия ден след раждането, а втория – преди 6-ия месец.

 

Може ли ваксината да се постави на по-големи деца, които не са имунизирани и не са боледували от ротавирус?

 

- Не е необходимо, защото не се знае дали не са се срещнали с вируса и да са преболедували асимптомно. При децата след година и половина или двегодишна възраст инфекцията протича по-леко и го няма този тежък социално-икономически ефект върху здравната система и бюджета на семействата.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития