Интервю -

Проф. Боряна Делийска: Организмът ни дава знаци – нека да го слушаме!
Прочетена: 2539 пъти
Снимка: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Как да се храним щадящо през лятото и какво количество течности да приемаме?  Как де се предпазим от сърдечни инциденти и да се погрижим за бъбреците си в горещите  дни? На тези и други въпроси отговори пред Redmedia нефрологът проф. Боряна Делийска, ръководи клиника в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. В интервюто проф. Делийска дава и съвети и препоръки за здравословен живот в сезона на високите температури, които крият опасности дори и за здравите.  


Проф. Делийска, лятото е в разгара си, а е добре известно, че високите температури крият опасност за хората с високо кръвно налягане. В същото време хипертонията представлява допълнителен риск и за бъбреците. Какви са вашите най-общи препоръки към тези хора за горещите дни?

 

- Много важно е  болните с високо кръвно, особено по-възрастните, да избягват  излизане навън в обедните часове. Това не означава да се затворят в домовете си, но спокойно могат да излизат в по-ранните часове на деня или в късния следобед. За съжаление,  много хипертоници са в трудоспособна възраст и не могат да се съобразяват с този режим, но все пак е уместно  да прецизират ангажиментите си.

 

Приемът на течности е задължителен, но трябва да се вслушваме в сигналите на организма и да приемаме течности, когато сме жадни. Нека не забравяме, че препоръката е прием на течности около 1.2-1.5 л. дневно, но в тях се включват и чайове, супи, таратор, компоти, сокове, кафе и др. Ораганизмът ни допълнително си набавя течности и от плодовете и зеленчуците. Приемът на течности трябва да е съобразен с дневния ни режим - ако спортуваме, нека количеството да е по-голямо. Има обаче заболявания, при които не препоръчваме прекален прием на течности. Това се отнася до хората с напреднала бъбречна недостатъчност, тежка сърдечна недостатъчност - те не трябва да прекаляват с течностите. Затова, ако човек има някакво заболяване е важно да се обърне към наблюдаващия го лекар за индивидуално определяне на приема на течност.

 

Какви течности трябва да се избягват?

 

- Не трябва да се прекалява с прясно изцедените сокове, защото те са много богати на фруктоза, а прекомерното им използване причинява повишаване на теглото, натрупване на мазнини в черния дроб и повишаване на нивото на пикочната киселина в организма.  Безалкохолните газирани напитки крият същите рискове, свързани с теглото, така че приемът им трябва да е сравнително ограничен. Нека не забравяме и бирата – тя неслучайно  е наречена „течен хляб”, така че и с нея трябва да бъдем по-внимателни.

 

Как прекомерният прием на течности и другата крайност – нежеланието да се приемат течности, може да навреди през този сезон? 

 

- Това може да доведе до свърховодняване или обезводняване - дехидратация, като и двете състояния са неблагоприятни за организма. Искам да обърна внимание, че много възрастните хора забравят да пият вода, така че препоръчвам на близките им да ги наблюдават и да ги подсещат периодично за това.

 

Обикновено медиците препоръчват редовно измерване на артериалното налягане в дома, контрол на честотата на пулса и сърдечния ритъм. Защо тези мерки са важни не само за диагностицираните хипертоници и хората с бъбречни заболявания, но и за здравите в екстремалните условия на летните горещини?

 

- Обезводняването може да причини значително понижение на артериалното налягане, включително и да провокира тежки реакции на прилошаване - това, което ние наричаме  колаптоидни реакции. Важно е да се знае, че при част от хипертониците в горещото време артериалното налягане спада, така че може да се наложи намаляване на дозата на приеманите лекарства. Естествено, не без консултация с лекар.

 

А знае ли българинът да си мери правилно кръвното вкъщи?

 

- Не винаги. Затова ще кажа няколко думи. Електронните апарати са много удобни, но аз не препоръчвам измерване на китката. По-добре е да се използва апарат, с който се измерва налягането на предмишница. В много магазини се предлагат апарати, но част от тях не са сертифицирани, не са преминали през клинични изпитвания, не са валидирани. Затова е важно апаратът да се купува от аптека или специализиран магазин за медицински стоки, така можем да сме сигурни в измерваните стойности. Днес има възможност да се използват висококачествени апарати, които разполагат и с други функции като измерване на пулсовата честота и откриване на нарушения в сърдечния ритъм, едно от които е предсърдното мъждене, например. Това също е важно. Както и редовното измерване по принцип. Така могат да се предотвратят много усложнения.        

 

Ако трябва да дадете препоръка за този сезон на хората, прекарали възпалително бъбречно заболяване или с камъни в бъбреците и пикочните пътища -  нефролитиаза и уролитиаза, какво бихте посочили като най-съществено за начина им на живот?

 

- Специално за хората с камъни в бъбреците или с чести инфекции на отделителната система, ако нямат друго придружаващо заболяване, е уместно да се препоръча прием на течности около 1,5-2 л. Искам пак да обърна внимание, че ако човек изпие 2 л. вода и към нея добави айрян, супа, таратор, чай и др. течности, това ще доведе до прием на течности над 3 л., което е много. Затова повтарям, че организмът ни дава знаци - какво му се яде, какво му се пие. Така че - нека да го слушаме!        

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития