Новини - България

Проф. Атанас Щерев: Застарява тази част от населението, която ражда
Прочетена: 1239 пъти

Ниската раждаемост у нас се дължи не толкова на репродуктивни проблеми сред двойките, колкото на твърде късната възраст, на която решават да имат деца. Това коментира проф. Атанас Щерев, създател на АГ клиника "Д-р Щерев", при откриването на X Софийски симпозиум по репродуктивна медицина и съпътстващата го Балканска конференция по вагинална ендоскопия.

"Една жена може да бъде млада и красива и на 50, и на 60 години, но след 30 г. тя е вече в напреднала репродуктивна възраст. И това е голям проблем, защото след това започват дегенеративни процеси навсякъде. Жените го усещат по кожата на лицето и по бръчките, но ние го виждаме по яйцеклетките", сподели проф. Щерев.

По думите му оптималната възраст за раждане на първо дете е между 18 и 24 години, а жените в днешно време забременяват след 30-те, когато яйцеклетките им започват да стареят.

"Има едно европейско проучване, което показва, че първичният стерилитет, т.е. жените, които никога не са забременявали, са 6% - и във Франция, и в България. Тоест, не се повишава процентът на жените, които не могат да имат деца. Но застарява тази част от населението, която ражда", поясни проф. Щерев.

Показателна в случая е и статистиката за броя на бременностите, които са били прекъснати поради физиологични усложнения. Ако до 30-годишна възраст 8% от жените правят спонтанни аборти, то над 40-годишна възраст този процент вече е 40 на сто, допълва професорът.

 

Тенденцията е налице не само в България, но и в целия свят, което поставя съвременната репродуктивна медицина пред предизвикателството да работи с все по-влошено качество на биологичните клетки. Затова ин витро клиниките по света въвеждат съвременни методи за селекция на най-добрите сперматозоиди, а фармацевтичната индустрия разработва нови медикаменти, които да увеличат процента на успешните бременности.

"Продуктите, с които се стимулират яйчниците сега, са от урина на жени в менопауза или рекомбинантни хормони, които се произвеждат от бактерии. Една от компаниите предлага друг медикамент, който е с различни изоформи на хормона FSH. Колко е ефективно, бъдещето ще покаже", заяви проф. Щерев.

Очаква се терапиите с новите медикаменти да бъдат по-евтини и достъпни, защото се предвижда прилагането на по-ниски дози, които ще са и по-безопасни за здравето на пациентите

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития