Коментари -

Проф. Асен Гудев: Искате ли такива лекари - алчни и невежи?
Прочетена: 2494 пъти

Председателят на Съюза на българските медицински специалисти проф. Асен Гудев по повод очакванията на съсловието за бъдещите промени в здравеопазването след предстоящите парламентарни избори.

 

Redmedia публикува речта му с незначителни съкращения.


 

 

Ще си позволя да говоря като представител на университетска структура, на образованието и на човешкия фактор в медицината.

 

Каквато и реформа да правим, най-важното е какви са докторите. Какъв продукт изграждаме. Хората, които практикуват медицина, каква ценностна система имат.

 

Обществото трябва да се стреми да има заможни и знаещи доктори и да се пази от алчни и невежи. За съжаление напоследък ние виждаме намаляване на знаещите. Може би не е масово явление, но всички ще се съгласите с мен, че се появиха алчни и невежи лекари. И влязохме в много лош сценарий. Ако ние разчитаме нашите заплати и заплатите на нашите сестри да се формират от броя на болните, а ако не ни стигат, да ги измисляме, доникъде няма да го докараме.

 

В света, и това много липсва в България, има един модел Value-Based Healthcare. Няма превод у нас на това понятие. Модерната фармако-технологична терминология у нас ние не можем да я преведем, камо ли да я прилагаме.

 

Value-Based Healthcare не е самарянски модел - дайте да харчим едни пари. Това е начинът, по който на база на наука, на база на осигуряване на добро качество, да се осигури максимално използване на ресурса.

 

Медицината е на прага на революция. Голяма част от карциномите, голяма част от имунологичните заболявания и хепатите могат да бъдат излекувани. Цената обаче е много висока. Тоест, ако ресурсът не бъде утилизиран правилно, ако не се намалят излишните изследвания и хоспитализации, т. е. да има критерий кой човек има нужда от скенер и кой не, няма да имаме медицина, която да е продукт на познание и на ценностна система.

 

Няма да ви излъжа, ако ви кажа, че докторите и лаборатoриите масово работят за комисионни.

 

Искате ли такива доктори - алчни и невежи?

 

Правят едни изследвания, за които да вземат една комисионна и след това ви назначават нови изследвания, за да вземат още една комисионна.

 

Това нещо според мен е голямо предизвикателство и пред съсловни организации и пред нас като дружества. И когато говорим за стандарти и правила за добра клинична практика, страхотна еклектика се създаде. Ние нямаме принципите, фундамента, основата, върху която да стъпим.

 

А по света принципите са прости - медицина на доказателствата. Ние не можем да предложим на обществото нещо, което не е минало през ситото на науката. Не можем да предложим шаманство. На светлинни години сме.

 

Абсолютно съм съгласен, че парите не стигат, но на нас колкото и пари да ни дадат, въпросът е, че голяма част от ресурса отива по дяволите. Тоест, процесът трябва да бъде взаимен. Да, ние трябва да искаме достойно остойностяване, реална цена. Не можем да правим модерна, скъпа ефективна медицина, която спасява човешки живот, без ресурс. Но ако не излезем от този порочен кръг да гледаме колко ще изтупаме от пациента като пътека, доникъде няма да стигнем.

 

Нашата дейност трябва да има дългосрочни цели, не трябва да разчитаме на краткосрочната печалба и визия. Нашата дейност трябва да е базирана на доверие. В медицината дребен текст, както в договорите с банките, не трябва да има. Нашата дейност трябва да е базирана на наука и трябва да се създаде среда за тийм уърк. Защото нашата професия е концерт за оркестър, не за солисти.

 

 

Лекар, който не чете, няма как да бъде добър лекар. Медицината е на прага на революция, а ние сме неподготвени за това.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития