Новини - България

Проектонаредба отлага пръстовата идентификация в извънболничната помощ
Прочетена: 258 пъти

Проектопостановление за промени в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ предлага регистрационната система с пръстова автентификация в извънболничната помощ да се въведе със закъснение от 1 януари 2019 година. Административната процедура беше представена от служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев на 21 февруари, а две седмици по-късно идеята му вече е публикувана за обществено обсъждане на сайта на ресорното ведомство.

"Въвеждането на разпоредбата в извънболничната помощ в настоящия момент без необходимата подготовка е изключително опасно за системата. Позицията на компетентната институция – НЗОК е, че не е налице обективна възможност за въвеждането на електронния автентификатор в извънболничната помощ на този етап", се казва в мотивите към проектопостановлението.

Основният проблем пред въвеждането на системата е технически и е свързан с твърде големия обем от данни, които ще трябва да се обработват в реално време, отбелязва в доклада си служебният здравен министър.

"По данни на НЗОК през 2016 г. са извършени около 2 052 000 хоспитализации на задължително здравноосигурени лица, около 38 456 000 прегледи на такива лица в първичната и в специализираната извънболнична помощ, около 3 030 000 посещения в лаборатории и около 1 925 000 посещения при лекари по дентална медицина. При сравнение между броя на хоспитализациите и посещенията на задължително здравноосигурените лица в лечебни заведения от извънболничната помощ ясно се вижда, че за приобщаването на тези лечебни заведения към единната регистрационна система е необходимо тя да може да обработи 21 пъти повече заявки, което е увеличение с 2116% в сравнение с настоящия й капацитет", се казва в доклада.

Другите рискове за системата произлизат от евентуалните разходи, които ще трябва да се направят за закупуването на необходимите софтуерни продукти и четци за биометрични данни. Според прогнозите на здравното министерство въвеждането на "отпечатъците" в извънболничната помощ ще струва над 25 млн. лв., които ще излязат от джоба на медицинските специалисти.

 

Промени в тази връзка се правят и в Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията.





Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития