Новини - България

Проект за медицински клоуни в детските отделения се бори за финансиране в ПРОМЯНАТА
Прочетена: 2233 пъти

Проект за медицински клоуни в детските отделения на болниците в страната „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“ е сред полуфиналистите в социално отговорната инициатива на Нова Броудкастинг Груп и Фондация “Промяната” (част от мрежата на Reach for Change).   


Проектът е на Сдружение „Метаморфози“, а в основата му са две дами - Янита Кирова (д-р Пипи) и Ива Лапатова (д-р Куку). Водени от любовта си към театъра, двете се срещат преди 5 години в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, но към днешна дата и Янита, и Ива са на мнение, че:

„Има една по-силна светлина от тази на прожекторите в театъра и тя идва от очите на децата.”

Проектът „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“, с който кандидатстват в ПРОМЯНАТА, представлява посещение на медицински клоуни в детските отделения в болниците в страната, които чрез средствата на театъра и смехотерапията създават една по-благоприятна среда и помагат за по-бързото оздравяване на дечицата. В бъдеще Ива и Янита желаят да създадат и училище за медицински клоуни, където да обучават желаещите да се посветят на тяхната мисия.


Д-р Куку и д-р Пипи обясняват, че медицинските клоуни са един по-различен вид клоуни. Те не са само актьори, които слагат червения нос, обличат се весело и отиват в болницата да забавляват децата. Освен да помагат за подобряване на емоционалното състояние на хоспитализираните деца и техните родители, тяхната основна задача е да асистират на лекарите и сестрите по време на медицинските процедури, които могат да причинят болка и стрес. Присъствието на клоуните в тези ситуации намалява притеснението на пациентите и помага на лекарите по-лесно да вършат своята работа.


Когато децата попаднат в среда, различна от тяхната обичайна, далеч от приятелите и семейството си, далеч от игрите, тогава идват медицинските клоуни, възвръщат усмивките и карат децата да забравят поне за малко болката и страха.


Сега, двете дами имат шанс да бъдат сред финалистите на ПРОМЯНАТА и да финансират реализирането на идеята си. Победителят ще получи безвъзмездно финансиране в размер на 30 000 лв., а всеки от другите двамата финалисти - по 15 000 лв. Допълнително тримата финалисти стават част от Инкубатора на ПРОМЯНАТА за период от една година, в рамките на който ще получат обучения, консултации от бизнес ментори, достъп до международната мрежа от социални предприемачи, подпомагани от Reach for Change и медийна подкрепа.


За да се нареди сред финалистите проектът за медицински клоуни, е необходимо да събере възможно най-голяма подкрепа. Всеки желаещ да подкрепи идеята, може да гласува за д-р Куку и д-р Пипи ТУК до 23:59 часа днес.


Повече за Сдружение „Метаморфози“ и проекта „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“ може да научите на: www.metamorfozi.org и във „Фейсбук“.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития