Новини - В медиите

Продължават гражданските протести срещу лекарите в Русе
Прочетена: 304 пъти

Силното недоволство срещу допуснати лекарски грешки от екипа на МБАЛ Русе, което вчера изведе на протест жителите на крайдунавския град, продължава вече втори ден. Информационните агенции съобщават за нови и нови случаи на потърпевши от медицинското обслужване в болницата, а русенци критикуват цялото местно здравеопазване.

 

Конкретният повод за протестите е смъртта на 18-годишната Стефани Димитрова, която е била приета с рак на стомаха в последен стадий и въпреки терапията е починала в края на миналата година. По случая ръководството на МБАЛ Русе даде пресконференция, на която обясни, че хистологичното изследване е показало, че ракът е с разсейки в лимфните възли. Заболяването е засегнало и белите дробове и се е стигнало до дихателна недостатъчност.

"Този вид рак е много рядък при млади хора и затова дълго време не е била поставена точната диагноза, обясниха лекарите", припомня Дарик.

Близките на Стефани обаче са категорични, че за нея не са били положени достатъчно медицински грижи.

 

Според протестиращите в Русе това не е единственият случай, при който пациентиси отиват заради лоша грижа от страна на лекарите. Русенката Галина Илиева разказа пред bTV, че майка й е била настанена в психодиспансера в града в стая с висока степен на зависимост от грижи. След 17-дневно лечение обаче жената внезапно починала.

"В деня на смъртта не ми казаха каква е причината. Впоследствие ми дадоха съобщение, от което се виждаше, че парче храна е застанало на гръкляна й", сподели Илиева.

Две години по-късно тя е дала гласност на случая, но срещу нея е заведено дело за обида и клевета.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития