Медицина на бъдещето - Биотехнологии

Пробив: Използват тютюн за създаването на ваксина срещу полиомиелит
Прочетена: 234 пъти
Снимка: Pixabay.com

Учени са използвали тютюневи растения за създаването на нова ваксина срещу полиомиелит, което дава надежда за пробив начина, по който се правят ваксини, съобщава електронният портал News-Medical.

 

Изследователи от центъра "Джон Иннес" в Норфолк смятат, че техният подход, който те наричат бърз, лесен и евтин, не само може да премахне полиомиелита, но може да бъде използван за справяне с други потенциални заплахи в бъдеще, като вирусите Ебола или Зика.

 

За създаването на ваксината изследователите са използвали генетичния код, който се използва за направата на повърхността на полиовируса, след което са добавили  генетичен материал от вируси, които заразяват растенията. След това новите гени били поставени в почвени бактерии, които проникнали в тютюневи растения.

 

При експеримента приемното растение „разчита новите инструкции“ и започва да произвежда голямо количество вирусоподобни частици (VLPs), използвайки  собствените си протеинови експресионни механизми. Тези частици са почти идентични с истинския вирус, но не са заразни, тъй като не съдържат нуклеинова киселина, която е необходима за размножаване на вирусите. Така имунната система се стимулира от вируса и се "обучава" да реагира на него, без да се развива инфекция.

 

Екипът от учени смесил заразените листа с вода, извлякъл вирусоподобните частици и ги приложил при животни, които пък проявили имунитет към полиомиелит.

 

Пробивът е финансиран от Световната здравна организация (СЗО). Той представлява опит да се намери алтернатива на живия вирус, който се използва за полиомиелитните ваксини понастоящем, тъй като те носят риск от развитие на болестта.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития