Новини - България

Прилагат нов метод за безкръвно изследване на черния дроб
Прочетена: 568 пъти
Снимка: Аджъбадем Сити Клиник Болница Токуда

Само за 10 мин. и без никакви допълнителни интервенции пациентите от цялата страна могат да проверят състоянието на черния си дроб. Единственият у нас апарат "Фиброскан", способен да направи изследването чрез неинвазивно сканиране, вече работи в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, похвалиха се от лечебното заведение.

 

Технологията предоставя информация не само за тежестта на увреждане и степента на фиброза (уплътнение) на черния дроб, но също за чернодробна стеатоза (омазняване). Подходящо е и за пациенти със съмнение за хроничен вирусен хепатит, токсичен алкохолен хепатит, неалкохолен стеатохепатит при затлъстяване и захарен диабет, чернодробна цироза, хемохроматоза и други. 

 

С новия софтуер за количествена оценка на натрупването на мазнини в черния дроб (чернодробната стеатоза) вече е възможно едновременното измерване както на плътността на черния дроб, така и на количеството  мазнини в черния дроб. Апаратът дава оценка каква е прогресията на хроничния хепатит, има или няма чернодробна цироза, каква е степента на омазняване на черния дроб и дали това е довело до уплътняване на черния дроб.

"Количествената оценка на чернодробната стеатоза при пациенти със затлъстяване, метаболитен синдром, захарен диабет е важна както за определяне на изходното състояние, така и за  многократно проследяване в хода на диетичен режим или лечение. Това спестява време и средства и позволява назначаване на по-прецизна терапия", разказва за предимствата на новия софтуер д-р Радин Цонев, началник на отделението по Гастроентерология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

Изследването се извършва посредством ултразвукови вълни, които отслабват по различен начин в зависимост от вискозитета на средата, в която се разпространяват. Степента на заглъхване на вълните е в пряка зависимост от отлагането на мазнини в черния дроб.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития