Новини - Свят

Президентът Тръмп обяви война на абортите
Прочетена: 426 пъти

Американските неправителствени организации, които подкрепят абортите, няма да получават държавно финансиране, предадоха международните медии. Средствата им бяха "отрязани" с указ, подписан от новия президент на САЩ Доналд Тръмп.

 

Документът бе издаден само два дни, след като близо половин милион жени и техни поддръжници се събраха във Вашингтон, за да протестират срещу избора и встъпването в длъжност на новия държавен глава. Приблизително още толкова пък протестираха в останалите големи градове на страната, за да заклеймят сексизма и сексуалното насилие, както и за да призоват за зачитане на правата на жените.

 

В датата на указа има и още една символика - подписът на Тръм е положен на връх 44-та годишнина от емблематичното решение на Върховния съд, с който през 1973 г. се легализират абортите в САЩ.

"От тази политика ще страдат най-уязвимите жени. Тя ще провали години усилия в полза на женското здраве", реагира председателката на най-голямата организация за семейно планиране в САЩ Planned Parenthood, цитирана от BBC.

По думите й това ще доведе до многобройни нежелани бременности и опасни аборти, извършвани от неквалифицирани лица.

"Фактът, че правителството на Тръмп и републиканците в Конгреса поставят още първата седмица в управлението на преден план атака срещу здравето на жените, говори много за техните приоритети", коментира пред CNN и конгресменът демократ Стини Хайер.

Според други медии представители на женски и неправителствени организации подготвят нов, още по-масов протест срещу указа, издаден от Тръмп.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития