Новини - България

Президентът реши: Огнян Герджиков ще е служебен премиер, а изборите ще са на 26 март
Прочетена: 907 пъти
Снимка: Президентство на Р България

Президентът ген. Румен Радев подписа указ, с който разпуска 43-тото Народно събрание на 27 януари 2017 г., съобщават от прессекретариатът на държавния глава. Със същият документ се насрочва и провеждането на парламентарни избори на 26 март тази година.

 

С друг свой указ президентът назначава Огнян Стефанов Герджиков за служебен министър-председател на Република България.

 

Кой е Огнян Герджиков?

 

Роден е на 19 март 1946 г. в София. Завършва в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализира във Виенския университет и в Хамбургския институт „Макс Планк“. Асистент при проф. Нисим Меворах, а по-късно професор по гражданско и търговско право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Автор на монографии и десетки статии в областта на търговското право. През 1993 – 1994 г. е заместник-ректор на Софийския университет. На 5 юли 2001 г. е избран за председател на 39-то Народно събрание. Избиран е два пъти за народен представител от листата на НДСВ.

 

Кой влиза в Кабинета „Герджиков“?

 

По-рано през деня в президентството се събраха предполагаемите министри в служебното правителство: бившият зам.-социален министър Гълъб Донев, зам.-финансовият министър в няколко правителства Кирил Ананиев, актьорът Рашко Младенов, бившият шеф на полицията в Пловдив Пламен Узунов, бившият шеф на кабинета Симеон Сакскобургготски и посланик в Берлин в момента – Ради Найденов, зам.-генералният директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" Христо Алексиев, деканът на Стопанския факултет на Софийски университет доц. Теодор Седларски, проф. Николай Денков - зам.-министър на образованието в служебното правителство на Георги Близнашки и професор по физикохимия в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

 

Кой поема здравеопазването?          

 

По непотвърдена информация д-р Илко Семерджиев ще поеме Министерството на здравеопазването. Той беше заместник-министър на здравеопазването в правителствата на Любен Беров и Стефан Софиянски, министър на здравеопазването в правителството на Иван Костов, а преди това - директор на НЗОК.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития