Новини - България

Президентът определи като цинично и брутално отхвърлянето на ветото върху мораториума
Прочетена: 71 пъти
Снимка: Президентство на Р България

„Надявам се управляващите и българският парламент да си дават ясна сметка какво се случи през последните дни. Те са на път да загубят своя човешки облик, защото българите някак си свикнахме през последните години да ни се отнемат всички неща, засягащи нашето достойно съществуване – и заплати, и пенсии и социални права, но вчера се посегна на последното – на надеждата“.

 

Това заяви днес президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за отхвърленото от Народното събрание негово вето, наложено върху бюджета на НЗОК, поради мораториума върху финансирането на иновативно лечение в България.

 

„Това е, което ме притеснява, и то нямаше да бъде толкова цинично и брутално, ако предния ден, на заседание на Министерски съвет в рамките на около час на масата не бяха извадени около 740 млн. лева. Хвърлиха се и изчезнаха по критерии и механизми, които са неясни“, посочи още Румен Радев.

 

Държавният глава заяви, че това наистина са обществено значими проекти, основно пътища, „но едни фирми ще стават все по-богати, а други хора все по-бедни и по-болни“. Нямаше да бъде толкова цинично и брутално, ако партийните субсидии не бяха съизмерими, и дори повече, от тези 25 млн. лева, които не просто могат да спасяват, но дават и последната надежда на много хора, категоричен беше президентът.

 

Помолен да коментира дали Конституционният съд може да реши този въпрос, държавният глава посочи, че в тази институция работят компетентни съдии. Президентът допълни, че според него са нарушени основни права в Конституцията и искрено вярва, че конституционните съдии ще постъпят по съвест, а не под натиск.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития