Новини - България

През 2018-а: До 30 мин. в болница при спешен случай
Прочетена: 684 пъти

Всеки един български гражданин ще има достъп до лечебно заведение в рамките на 30 минути при спешна ситуация, обеща здравният министър д-р Петър Москов пред депутатите от парламентарната здравна комисия. На днешното им заседание той представи големия инвестиционен проект за структурни промени в спешната помощ, които ще бъдат финансирани с близо 160 млн. лв. по оперативна програма "Региони в растеж".

 

В момента всички дейности са в начален етап, но първата обществена поръчка - тази за закупуването на 400 нови линейки, предстои да бъде обявена през януари. Това означава, че до март месец министерството трябва да е избрало изпълнител.

 

За строителните и ремонтни дейности на центровете за спешна медицинска помощ в 28-те областни града на страната е предвидено да бъдат пунати отделни обществени поръчки, за да не се блокира цялата процедура от едно обжалване. В случай, че проектите се реализират без отлагане, всички дейности трябва да са приключили през пролетта на 2018 г., категоричен е министър Москов.

 

В рамките на големия проект 38,2 млн. лв. ще бъдат похарчени за изграждане на филиали на спешна медицинска помощ, а допълнителни 17 млн. лв. са предвидени за оборудване на тези филиали. За оборудване и реновиране на сградния фонд на центровете за спешна помощ пък са планирани 12,6 млн. лева. Над 34,6 млн. лв. ще бъдат похарчени за спешните приемни отделения в болниците, а с 56 млн. лв. ще бъдат купени нови линейки за цялата страна.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития