Новини - България

През 2015-а: Хора без дипломи продават лекарства, не искат и рецепти
Прочетена: 397 пъти

Продажба на медикаменти без представена рецепта и от непрофесионалисти са едни от най-честите нарушения в аптеките, констатирани от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), показва публикуваният на сайта на институцията годишен доклад за дейността й през 2015 година.

 

За цялата минала година агенцията е извършила общо 837 инспекции, от които 687 – в обекти за търговия на дребно с лекарства. Проверени са 586 аптеки, 22 болнични аптеки, 21 дрогерии и 58 обекта, в които се предлагат медицински изделия. В резултат са издадени 58 наказателни постановления срещу физически лица и още 13 срещу фирми.

 

Най-често правилата престъпват помощник-фармацевтите, които отпускат лекарства, без да имат право на това, и магистър-фарацевтите, които продават медикаменти без рецепта. Инспекторите на ИАЛ са се сблъскали и с наети в аптеките лица без фармацевтично образование, както и управители, които според трудовия си договор работят в друга аптека.

 

Констатирани са и случаи, при които лекарствени средства се продават в дрогерии или в обекти без разрешение за търговия на дребно с медикаменти. В списъка с нарушения е и неправилното съхранине на продукти с изтекъл срок на годнист и нарушена цялост на опаковката.

 

Според годишния доклад, през 2015 г. ИАЛ е одобрила употребата на 463 лекарствени продукта, но е прекратила разрешенията за употреба на общо 331.

 

По данни на агенцията през 2015 г. в България са приключили 262 клинични изпитвания, като това е отразено и в Европейската база данни за клинични изпитвания (EudraCT). В момента в страната ни се правят проучвания в почти всички области на медицината, но основната част са в онкологията (16%), за биоеквивалентност (10%) и неврология (8%). Най-голям брой - 126, са във Фаза 3 на клиничното проучване, а само 10 са във финалната Фаза 4.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития