Събития -

ноември 2016

ПВСЧПСН
 
    
2 ноември
Сряда
Пресконференция по проект „Хемангиоми в ранна детска възраст”
БТА
гр. София
14:00 - 15:00 ч.

На 02.11.2016 г., сряда, от 14:00 часа в Пресклуб БТА (бул. „Цариградско шосе“ № 49) ще се проведе пресконференция във връзка със старта на новия проект на НПО: „Хемангиоми в ранна детска възраст”.

 

В пресконференцията ще участват:

 

  • Доц. д-р Жана Казанджиева, дерматолог в Клиника по кожни и венерически болести на УМБАЛ „Александровска”
  • Д-р Здравка Демерджиева, дерматолог в МБАЛ Токуда
  • Д-р Радка Масларска, началник на отделението по неонатология в МБАЛ Токуда
  • Д-р Рада Маркова, управител на МЦ - 1-ва Детска Консултативна клиника – София
  • Проф. Огнян Бранков, детски хирург в МБАЛ Токуда
  • Родители на деца с хемангиом, които ще споделят личната си история, трудностите и предизвикателствата, с които са се сблъскали при лечението на заболяването
  • Д-р Иван Вецев, Експерт достъп до лечение към Национална пациентска организация

 

По време на пресконференцията експертите от различните специалности – неонатология, дерматология, педиатрия, детскa хирургия ще представят значимостта и честотата на заболяването, начините за диагностика и различните възможности за лечение в България. Специалистите ще споделят своя опит при лечението на хемангиомите и предизвикателствата, с които се сблъскват ежедневно в практиката си. Ще бъдат разгледани естетическите, социалните и психологическите последствия за засегнатите деца с тежки случаи, при които не се провежда навременна и системна терапия.

 

Чрез този проект Национална пациентска организация ще осигури ранен достъп до лечение на близо 40 бебета с хемангиом.

 

Хемангиомите са най-разпространените тумори в ранна детска възраст, с честота межу 2,6-4,5%. Те засягат по-често женския пол спрямо мъжкия (2,5-4:1). Въпреки че повечето  хемангиоми са малки и регресират спонтанно, без нужда от лечение, при 5-10% от хемангиомите, в зависимост от разположението им,  може да настъпят сериозни усложнения като обструкция, улцерация или обезобразяване, които да доведат до значителна болестност на засегнатите пациенти (некроза на носа, ушна инфекция, патологично въздействие върху съседни органи, хронична болка, кървене, респираторни затруднения) и понякога могат да бъдат и животозастрашаващи.