Събития -

октомври 2017

ПВСЧПСН
      
     
18 октомври
Сряда
Пресконференция по повод Световния месец за борба с рака на белия дроб
Арт салона на Радио Варна
гр. Варна
14:00 - 15:00 ч.

На 18.10.2017 г., сряда, от 14:00 часа в Арт салона на Радио Варна (бул. „Приморски“ № 22, гр. Варна) ще се проведе пресконференция по повод Световния месец за борба с рака на белия дроб – ноември, и предстоящата годишна Национална онкологична конференция МОРЕ – 2017. Събитието се организира от Национална пациентска организация и е в рамките на дългосрочната инициатива на организацията за подкрепа на пациенти с рак на белите дробове.

 

В пресконференцията ще вземат участие:

 

  • доц. д-р Димитър Калев – председател на Организационния комитет на МОРЕ 2017 и медицински онколог в СБАЛОЗ „Д-р Марко Марков“ – Варна;
  • д-р Иван Вецев – експерт „Достъп до лечение“ в Национална пациентска организация.

 

По време на събитието ще бъде представена актуална информация за заболеваемостта, диагностиката и лечението на рака на белия дроб по света и в България, необходимите мерки за превенция и ранно диагностициране на заболяването. Ще бъдат представени и новостите в лечението на заболяването, възможностите за прилагане на персонален подход и използването на таргетна терапия в случаите, в които тя е приложима.

 

В България ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по честота при жените. През 2016 г. със заболяването са диагностицирани над 4000 българи, а над 70% от тях са открити в напреднал (трети и четвърти) стадий.

 

Ракът на белия дроб вече не се свързва само и единствено с тютюнопушенето, а се приема за комплексно заболяване, което може да бъде причинено от различни генетични промени. Около 25% от случаите на белодробен рак се появяват при хора, които не пушат, т.е. всеки четвърти, диагностициран с това заболяване, е бил непушач през целия си живот.