Събития -

ноември 2017

ПВСЧПСН
  
   
13 ноември
Понеделник
Пресконференция и прегледи за Световния ден за борба с ХОББ
УМБАЛ "Александровска"
гр. София
14:11 - 15:11 ч.

На 15.11.2017 г., сряда, от 10:00 часа в аудиторията на Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести в УМБАЛ „Александровска“ / 3 етаж/ ще се проведе пресконференция по повод Световен ден за борба с ХОББ - 16 ноември. В нея ще участват:

 

  • Проф. Огнян Георгиев – началник на Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести в УМБАЛ „Александровска“, ръководител на Катедра по пропедевтика на вътрешните болести в МФ на МУ – София, председател на Фондация „Наука и здраве”;
  • Проф. Даниела Петрова - началник на Отделение по белодробни болести към Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести, член на Управителния съвет на Фондация „Наука и здраве”;
  • Диана Хаджиангелова - председател на Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергия и ХОББ.

 

Акценти в пресконференцията ще бъдат епидемиологичните данни; новата стратегия в лечението на ХОББ; мерките за подобряване контрола на заболяването и качеството на живот на хората с ХОББ; Националната програма за хронични респираторни заболявания, която да гарантира ранната им диагностика и адекватната превенция; инициативи на Националната информационна кампания „Дишам свободно“; представяне  дейността и едногодишната програма на новосъздадената Фондация „Наука и здраве”.

 

От 11:00 до 14:00 ч. ще се проведе безплатно изследване на основните показатели на дишането (спирометрия) и измерване капацитета на белите дробове (пулсоксиметрия) на всички желаещи. Клиничен психолог ще бъде на разположение на пациенти с ХОББ за психодиагностика чрез интервю с цел преодоляване на депресията в тежките стадии на заболяването.

 

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е много сериозно и често срещано респираторно заболяване, което ограничава притока на въздух до белите дробове, причинява възпаление и увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища, в резултат на което се затруднява дишането. От ХОББ страдат милиони хора по света. За България се предполага, че страдащите са над половин милион души. Болестта обикновено се открива на късен етап и повечето заболели започват лечение едва когато са настъпили необратими промени в дробовете им. Само в Европа всяка година от ХОББ умират 300 000 души. Болестта убива годишно повече хора, отколкото ракът на гърдата и ракът на белия дроб взети заедно. Прогнозата е към 2030 година болестта да бъде втора причина за смърт в света.