Новини - България

Преразглеждат рисковете от предозиране с парацетамол с модифицирано освобождаване
Прочетена: 480 пъти

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) ще преразгледа ползите и рисковете от таблетките, съдържащи парацетамол с модифицирано и удължено освобождаване, които са достъпни в няколко държави-членки на Европейския съюз (ЕС) и имат предназначение да освобождават парацетамол в организма за по-продължителен период от време. За това съобщава на официалната си интернет страница Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) в България. От агенцията уточняват, че тези таблетки са различни от обичайните хапове парацетамол с незабавно освобождаване и добавят, че тези таблетки, които освобождават активното си вещество по-бързо, не са обект на това преразглеждане.

 

Стандартните процедури за клинична оценка и лечение при предозиране и отравяне с парацетамол са предназначени за продуктите с незабавно освобождаване. Обаче през последните години е имало редица случаи на предозиране с някои определени таблетки съдържащи парацетамол с изменено освобождаване, които показват, че тези стандартни процедури най-вероятно не са изцяло съобразени за лечение при предозиране с парацетамол с изменено освобождаване.

 

Преразглеждането на профила на безопасност на парацетамол с модифицирано освобождаване е инициирано по искане на Швеция, в съответствие с член 31 от Директива 2001/83 / ЕО.

 

Този преглед ще бъде извършен от Комитета към ЕМА за оценка на риска при проследяване на лекарствената безопасност (PRAC), който ще направи научна оценка на наличните доказателства, за да определи степента на риска от предозиране с парацетамол с модифицирано и удължено освобождаване и дали е необходимо да бъдат предприети някакви допълнителни мерки.

Междувременно, в периода до завършване на тази процедура, пациентите, които имат някакви притеснения относно лекарството, съдържащо парацетамол което употребяват понастоящем, трябва да ги обсъдят с медицински специалист - лекуващ лекар или фармацевт, добавят от ИАЛ.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития