Новини - България

Препоръка: Работещите по морето да се ваксинират срещу морбили
Прочетена: 273 пъти

Работещите по Черноорските ни курорти, да се ваксинират срещу морбили. Отправянето на такава препоръка към туристическия бранш обмисля Експертният съвет по иунопрофилактика към Министерството на здравеопазването, съобщи пред Redmedia главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

 

Идеята е до тези хора да се достигне чрез управителите на хотели в големите курорти, които да препоръчат на персонала си да се имунизира срещу морбили.

 „Причината е, че тези хора обслужват значителен поток от туристи, които идват от страни, в които в последно време се регистрира голям брой случаи на заболели от тази инфекция – такива са Румъния, Германия, Италия, каза главният държавен здравен инспектор.        

По думите му темпът на нарастване на броя на болните от морбили е овладян. За последните три месеца случаите са 120-130, а числото е приблизително, защото за някои все още се очаква лабораторно потвърждение.

„Очевидно е, че вирусът не се разпространява и според нас съществена роля за това изигра кампанията, която осъществихме съвместно с личните лекари. Имунизирани бяха близо 2000 деца и този резултат по наша преценка е много добър“, каза експертът.

През изминалата седмица нови случаи в Пловдив няма, в Пазарджик са регистрирани 5, но се чакат лабораторните резултати за два от тях, а в Монтана заболелите са 4.

Това, разбира се, не ни успокоява, следим обстановката и имаме готовност да реагираме, каза още д-р Кунчев.

Невена ПОПОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития