Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Премиерът: Българското здравеопазване се е превърнало в бизнес, а това е престъпление към хората
Прочетена: 1144 пъти
Снимка: Стоп кадър - бТВ

Българското здравеопазване се е превърнало в бизнес, а това е престъпление към хората. Тази позиция изрази служебният премиер Огнян Герджиков в интервю за предаването „Тази събота“ по бТВ.

„Аз съм с разбиранията, че пазарната икономика трябва да бъде водеща, но, моля ви, пазарна икономика не в здравеопазване и не в образование. Това е противопоказно, защото превръщаме това нещо в търговия. Това е пагубно за държавата ни. Жалко, че кабинетът ще има само два и половина месеца, за да могат да се направят решителни стъпки в тази насока. Винаги съм казвал, че болниците трябва да са nonprofit, т.е да не търсят печалба. Те не трябва да са търговки дружества. Аз разбирам от търговски дружества, те търсят печалба. Не може болницата да търгува със здравето на хората и да търси печалба от това. Ние сами караме лекарите, хвърляме ги в престъпни схеми, само и само да може да им излиза баланса, да може да им излиза сметката и да могат да печелят. Това не трябва да се допуска“, каза Герджиков.

По думите му вземането на пръстов отпечатък е обидно за хората, заради асоциацията с престъпник.

 

Според премиера служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев и неговият предшественик д-р Петър Москов са влезли в челен сблъсък, защото и двамата са „много енергични, много дейни, много активни, много работохолици, обаче имат различни виждания за здравеопазването“.

Коментари

юни 2022

ПВСЧПСН
  
   

Събития

Няма събития