Любопитно -

Прекалено дългият сън вреди на здравето
Прочетена: 538 пъти

Добре известен е фактът, че качественият сън е от изключително значение за здравословното ни състояние. Сънят помага на тялото да се „презареди” и да възстанови силите си.

 

Но съществува ли вариант, в който спим прекалено дълго?

„Хората, които спят повече от 10 часа дневно имат по-лош здравословен профил от тези, които спят 7-8 часа”, твърди д-р Сюзан Редлайн, професор по медицина на съня в Харвардския университет.

Продължителният сън е показателен за наличие на здравословен проблем, пише английското издание Menshealth. Прекалено дългото време, прекарано в леглото, може да доведе до:

 

1. По-висок риск от сърдечно заболяване

 

Всяка година сърдечните заболявания причиняват близо 1/3 от всички смъртни случаи на земята (над 17 млн. живота годишно), а спането в продължение на повече от 8 часа на нощ увеличава рисковете с 34%.

 

2. По-висок риск от проблеми с теглото

 

Учените твърдят, че има връзка между затлъстяването и прекалено дългото спане. Една от теориите се оказва много проста: колкото по-дълго спим, толкова по-малко време сме активни, т.е. изразходваме много по-малко енергия.

 

3. Риск от диабет

 

Дългото време, прекарано в сън, може да повиши нивата на кръвна захар, а високите нива на глюкоза в кръвта - да увеличат риска от развитие на диабет тип 2. Уседналият начин на живот и наднорменото тегло подсилват този риск.

 

4. Концентрацията спада

 

Ако не можете да се концентирате, вина за това може да има прекараното време под завивките. Хронично дългото спане може да „състари” мозъка ви с цели две години и да го затрудни да изпълнява ежедневните си задачи, според изследване, публикувано в списанието на Американското гериатрично общество.

 

5. Влияе неблагоприятно на настроението

 

Всеизвестен е фактът, че има връзка между депресията и съня. Поспаливите хора са далеч по-склонни към това, показват данни на Центровете за контрол на заболяванията на САЩ. Успиването често пъти може да доведе до отпадналост и умора, които могат да доведат до депресия.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития