Новини - България

Преговарят с държавни болници да отпуснат безлихвен кредит за заплати в МБАЛ Ловеч
Прочетена: 272 пъти

Министерството на здравеопазването води преговори с държавни лечебни заведения, от които се очаква да отпуснат безлихвен кредит за покриване априлската и процент от февруарската заплата на работещите в МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ - Ловеч. Това е станало ясно днес по време на посещението на заместник-министъра на здравеопазването д-р Мирослав Ненков в лечебното заведение.

„Това са краткосрочни мерки, а за да може в дългосрочен порядък областната болница да съществува и гражданите да разчитат на качествено здравеопазване, основната тежест ще падне върху вас“, обърна се заместник-министър Ненков към колегите си от Ловеч.

Пред медицински специалисти и персонала на болницата той е представил новият й прокурист д-р Георги Васев – избран от Борда на директорите.

„Министерство на здравеопазването, с мощната подкрепа на областния управител, състави план за спасяването на болницата. Първата стъпка е назначаването на д-р Васев, външен човек без локални обвързаности, доказан хирург с респектираща професионална биография“, каза заместник-министърът и допълни: „Предстои процедура по вписването му в Търговския регистър, след което д-р Васев ще застане начело на ловешката болница“.

От думите на д-р Ненков стана ясно, че Министерството на здравеопазването командирова двама финансисти и един юрист, които имат за задача да анализират текущото състояние на лечебното заведение – къде отиват харчовете и откъде са приходите, като целта е да бъдат набелязани стъпки за намаляването на дълговете и вдигане на запорите.

 

Относно влошеното финансово състояние на структурата д-р Ненков посочи:

„За седемгодишния период от 2008 до 2014 г., вкл., броят на преминалите болни по най-отежняващия за болницата договор за съвместна дейност е 6395. Общо приходите по договора от съвместна дейност са 14 449 517 лв. От тях приходите за частната структура са 13 061 438 лв., или 90.39%, а за държавната болница – 1 388 079 лв., или 9.61%“.

На срещата в МБАЛ присъстваха областният управител Георги Терзийски, заместник-кметът на града Венцислав Христов, директорката на РЗИ – Ловеч д-р Ивелина Русева и др.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития