Новини - България

Преглеждат деца за гръбначни изкривявания в Стара Загора
Прочетена: 323 пъти

За втора поредна година Болница "Тракия" в Стара Загора ще извърши безплатни прегледи за плоскостъпие и гръбначни изкривявания при деца и юноши от 7 до 18 години, съобщават от лечебното заведение.

 

Прегледите ще се извършват на 5-ти и 6-ти ноември 2016 г. (събота и неделя) в отделението по "Физиотерапия и рехабилитация" на Болница "Тракия". Консултациите ще бъдат напълно безплатни и не са необходими направления от личен лекар. Достатъчно е предварително записване на тел. 042/98 77 66 или на място на регистратурата на отделение "Физиотерапия и рехабилитация" в болницата - до парк "Аязмото", ул. "Дунав" №1.

 

Голяма част от днешните деца имат проблеми с гръбначния стълб, което затруднява правилното развитие на органите - главно на сърцето и белите дробове.

"Ако забележите нарушение в стойката на детето си, веднага обърнете внимание, защото тези проблеми са лечими, но колкото по-рано, толкова по-добре", съветва д-р Антоанета Гьонкова, завеждащ отделението по "Физиотерапия и рехабилитация" в лечебното заведение.

Съществуват три основни вида гръбначни изкривявания: сколиоза, кифоза и лордоза. Физиотерапевтите на Болница "Тракия" ще извършат преглед и оценка за изкривявания на гръбначния стълб в странична или предно-задна посока и ще направят предписания за последващо лечение.

 

Скринингът за проскостъпие пък ще се извършва чрез компютърна диагностика - тензиометрия.

"Методът изобразява много точно промените на ходилата, тяхното натоварване в статично и динамично положение, при предварително въведени възраст, ръст, тегло и размер на ходилото", споделя специалистът Мария Котомирова.

Посредством специализиран софтуeр, свързан с тензиометричната плочка, се изчислява натоварването на всяка точка на ходилото. При анализа на извършеното изследване се придобива ясна представа за баланса на натоварване на двете ходила, измененията на ходилните сводове, има ли налично плоскостъпие и до каква степен е изразено то. След това подбора на ортопедични подложки и стелки е много прецизен и съобразен с индивидуалните нужди на пациента.

 

При налично плоскостъпие болницата предлага възможност за изработване на индивидуални ортопедични изделия.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития