Новини - България

Преглеждат четвъртокласниците за гръбначни изкривявания
Прочетена: 260 пъти

Безплатни прегледи на децата от четвъртите класове в София си поставят за цел да установят дали учениците имат проблеми с опорно-двигателната система или изменения в правилната стойка. Консултациите са част от социална кампания "Здравето има значение", съобщават организаторите от Американската клиника за гръбначни изкривявания и Сдружение "Спорт, превенция и здраве", които ще си сътрудничат със Столичната община.

"Изследванията целят да информират родителите за актуалното физическо състояние на децата им и тяхната стойка, а информацията обобщена и анализирана ще да бъде предоставена под формата на статистика на вниманието на Столична Община. Нашата цел е да алармираме институциите, че се наблюдава тревожна тенденция по увеличаване процента на деца с  гръбначните заболявания и не само това, но и пада възрастовата граница на тяхното развитие", уточни Маруся Иванова от Сдружение "Спорт, превенция и здраве".

Прегледите ще се проведат в определени за целта помещения в самото училище и децата няма да се налага да напускат сградата. Ще бъде използвано времето за самоподготовка – преди или след часовете, за да не се нарушава учебния процес, допълват организаторите.

"Ние вярваме, че превенцията е най-доброто лечение и сме сигурни, че ще е много полезно за родителите да получат обратна връзка за състоянието на гръбначния стълб при децата", коментира и Надежда Ванева, връзки с обществеността  на Американска клиника за гръбначни заболявания.

Предвидено е всеки родител да попълва декларация, с която дава съгласието си детето му да бъде прегледано. Резултатите ще бъдат публикувани на специализирания сайт на инициативата, който се очаква да стартира до 20-ти декември. Информацията за резултатите на децата ще бъде конфиденциална и до нея ще имат достъп само родители с индивидуална парола. Родителите ще получат пълна информация с обяснение за състоянието на децата и ще имат възможност да зададат допълнителни въпроси на подадени координати на организаторите. В скрининга ще могат да се включат само деца, чиито родители са подписали декларациите.

 

Колкото по-рано бъде уловен един проблем на опорно-двигателния апарат, толкова по-бързо и ефикасно ще се повлияе той от лечението. А ако едно дете знае какво да прави, за да не предизвика изменения в стойката си, то това е най-доброто лечение, категорични са експертите.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития