Новини - България

Преглеждат безплатно за туберкулоза в Смолян цяла седмица
Прочетена: 84 пъти
Снимка: МБАЛ „Д-р Братан Шукеров”

Безплатен скрининг за туберкулоза ще се проведе в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” в Смолян от понеделник до петък следващата седмица. Прегледите и консултации ще се провеждат в часовете между 8.00 и 15.30 часа.

„Прегледите и изследванията са напълно безплатни, включително и за неосигурените лица. На всеки, който реши да провери своето състояние, ще бъде извършен преглед и ще се назначи проба манту, а при необходимост и допълнителни изследвания – рентгенова снимка и изследване на материал за туберкулозни бактерии. Подобни кампании позволяват своевременно предприемане на мерки за хоспитализация, лечение и прекъсване на веригата за предаване на инфекцията”, обясни д-р Юлияна Лазарова, завеждащ пневмофтизиатричния кабинет.

Тя ще приема желаещите да се изследват в кабинета за контрол на туберкулозата, който се намира на шестия етаж, над Инфекциозно отделение.

 

При последната кампания, проведена през месец март, са прегледани 106 души, като 89 от тях са дали положителни отговори на два и повече въпроси от анкетата. Направени са 81 проби манту, 34 рентгенографии на бял дроб и 14 микробиологични изследвания. Няма открити случаи на туберкулоза. При 10 души е установен повишен риск от заболяване. На тях е назначена химиопрофилактика с предпазна цел.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития