Новини - България

Предстои преразглеждане на алгоритмите на клиничните пътеки
Прочетена: 1518 пъти

При преговорите на новия Национален рамков договор (НРД) Български лекарски съз (БЛС) ще поиска допълнителни 400 млн. лв. От съсловната организация смятат, че тази сума е напълно реалистична и увеличението ще позволи подобрен достъп на пациентите до здравни услуги. Това заяви пред журналисти днес зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова по време на годишната конференция на в. „Капитал“ „Иновации и добри практики в здравния сектор“.

 

По нейните думи икономиите на средства за прегледи и изследвания в извънболничната помощ, води единствено до претоварване на болничната помощ и повече хоспитализации. В подкрепа на това твърдение ътя даде пример с икономии от 100 лв., които се правят в извънболничната помощ, а след това пациентът поради нерешеният си проблем на това ниво, бива хоспиталиузиран по клинична пътека на стойност 400 лв.

 

„Разликата тук съвсем не е 300 лв., както изглежда на пръв поглед. Сумата е много по-голяма, защото пациентът излиза от болницата, но ползва отпуск по болест, след това го продължава, след това се явява на ТЕЛК и т.н. Всичко това струва много повече на обществото и е редно да помислим сериозно какво губим, когато вървим по този път", каза д-р Павлова.

 

По нейните думи предстои значителна по обем работа след като вчера Наредба 2 на здравно министерство е била отменена от Върховния административен съд (ВАС). Трябва да бъдат преразгледани алгоритмите и продължителността на клиничните пътеки, както и пакетът дейности, които се осъществяват от общопрактикуващите лекари и специалистите в извънболничната помощ, каза д-р Павлова. Според нея, не трябва да се допуска недоволство сред пациентите и това е причината Лекарският съз да настоява за увеличение на средствата. От съсловната организация смятат, че недостигът кара хората да недоволстват и това рефлектира върху отношението им към лекарите.

 

„Лошите условия карат медиците да се спасяват по единично. Те заминават от малките населени места към големите, а след това отиват в чужбина. И в момента НЗОК дължи 250 млн. лв. на чуждестранни фондове за лечение на български пациенти. Ако тази сума стане изискуема, това напрактика ще бъде заплаха за националната сигурност“, каза д-р Павлова.

 

Според нея, сумата от 400 млн. лв. е напълно реална, като в преговорния процес, БЛС ще настоява разпределението на тези пари да не бъде спускано административно и да бъде изразходвано предимно за лекарства и за покриване на стари дългове.

 

По повод създаденото напрежение в болниците във Враца и Ловеч, д-р Павлова изрази мнение, че е време да бъде потърсено решение на въпроса за статута на болниците по принцип.

 

„Навсякъде по света има болници, които работят profit и nonprofit. Ето защи трябва да е яснокои от тях ще работят един вид за социална кауза и държавата ще има ангажимент да ги подпомага и кои ще могат да формират цени на медицинските услуги и ще работят за печалба“, каза тя.

 

Помолена да коментира темата за заплащането на общопрактикуващите лекари на такса за издаване на медицински бележки за извиняване на отстъствията от училище, д-р Павлова посочи, че всички дейности, които не се заплащат на лекарите от здравната каса, следва да бъдат заплащани индивидуално от пациентите.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития