Събития -

юли 2017

ПВСЧПСН
     
      
13 юли
Четвъртък
Представят резултати от лечението на хепатит С с безинтерферонови терапии в България
БТА
гр. София
10:00 - 11:00 ч.

На 13.07.2017 г., четвъртък, от 10:00 ч. в пресклуб БТА (бул. Цариградско шосе №49) ще се проведе пресконференция във връзка с предстоящото отбелязване на Световния ден за борба с хепатита. Участие в събитието ще вземат:

 

  • д-р Елена Тотева, главен експерт в отдел „Медицински и лекарствени експертизи“ в Националната здравноосигурителна каса;
  • доц. Михаил Околийски, експерт в офиса на Световната здравна организация в България;
  • проф. д-р Красимир Антонов, специалист „Вътрешни болести” и „Гастроентерология” в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“;
  • доц. д-р Йордан Генов, завеждащ Трето отделение по хепатология в Клиниката по гастроентерология, КЦГЕ, МУ - София, УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”;
  • пациенти с хепатит С, преминали лечение и излекувани;
  • д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“.

 

По време на събитието за първи път ще бъдат изнесени данни за броя на хората, които са преминали лечение с безинтерферонова терапия и броят на хората, които са били излекувани.

 

На пресконференцията ще бъдат обсъдени основните предизвикателства пред постигането на стратегията на СЗО за елиминация на хепатита до 2030 г., а именно - ниската информираност и липсата на скринингови програми.

 

Инициативата ще даде възможност и за представяне на предстоящите активности, които „Хепасист“ ще организира в рамките на предстоящия Световен ден за борба с хепатита – 28 юли.