Събития -

март 2017

ПВСЧПСН
  
  
16 март
Четвъртък
Представят филм „Това е твоето бебе“, посветен на донорството
Сити Арт Марк Център
гр. София
19:30 - 20:30 ч.

На 16.03.2017 г., четвъртък, от 19:30 ч в Сити Арт Марк Център (бул. „Янко Сакъзов“ №30 - бившето кино „Левски“) ще се състои премиерната прожекция на художествения филм „Това е твоето бебе“ (“Este es tu bebe”) на българския режисьор Христо Порязов, посветен на темата за донорството.

 

Национална пациентска организация е партньор в реализирането на продукцията, която бе подкрепена още от Изпълнителна агенция по трансплантация и Българско нефрологично дружество, експерти в областта на трансплантологията, неправителствени организации, трансплантирани пациенти, както и от домакините на събитието в лицето на арх. Теодора Джерманова-Кирова и Христо Киров. Копродуцент на късометражната лента е ПИК TV.

 

„Това е твоето бебе“ е късометражен филм копродукция, вдъхновен от действителна история и заснет през 2016 г. в Мадрид, Испания. Бебе на 7 месеца умира при мозъчна смърт. Майката решава да даде сърцето му за донорство, а то има абсолютна съвместимост с чернокожо момиченце. Сюжетът разглежда темата за майчинството и съпричастността към децата, както и вярата, че починалите продължават да живеят чрез живите. 

 

Основна цел на филма е чрез инструментите на изкуството да отвори съзнанието на широката общественост към темата за донорството като благороден акт на хуманност. Филмът е включен в каталога за късометражни филми на кинофестивала в Кан, като продукцията е подготвяна за участие и на други водещи филмови фестивали - в Мадрид, Сараево, София и др., както и на Sundance Film Festival.  

 

С подкрепата си за реализрането на филма Национална пациентска организация за пореден път застава зад каузата за развиване културата на донорството в България - тема, натоварена с особена чувствителност, но и с огромна обществена значимост. До момента, съвместно с Български съюз на трансплантираните, НПО участва в организацията на игрите за трансплантирани и диализирани, Парад на донорството, отбелязване на Европейска седмица на донорството, медийни събития и много други.

 

По данни на Изпълнителната агенция по трансплантация всяка година в България умират по 200 души, чакащи за нов орган. В същото време 70 на сто от участниците в проучване на агенцията заявяват, че имат нужда от повече информация по темата за донорството и трансплантацията на органи преди да вземат решение дали биха станали донор. За сравнение - в държавите, в които трансплантацията е навлязла в културата на гражданите, почти всяко семейство не само разбира донорството, но и е съгласно да дари органите на починал свой близък. Не е случайност, че филмът е заснет тъкмо в Испания – водещата в света държава по брой извършени трансплантации.

 

От друга страна, хората, които изразяват готовност да дарят своите органи, както и близките, които предприемат тази крачка, обикновено са анонимни, а по този начин приносът им и значимостта на техния доброволен акт на солидарност сякаш остава абстрактен за обществеността и поради това недостатъчно оценен.

***

На 18 и 21 март „Това е твоето бебе“ ще бъде представен официално и в Мадрид. В Торехон ще бъде показан пред българската общност и в театър „Ла Гуингалера“ където са поканени артисти от културния живот на Мадрид. На премиерното показване на филма са изпратени покани към посланика на Република България в Испания Иван Кондов и културното аташе на посолството Виолина Петкова както и предствители на партьорски пациентски организации от Испания.

 

Актьорите във филма са испанки, които се занимават активно с театър. Най-малката актриса - Хулия Санчес, развива таланта си в актьорска школа в Мадрид и все още няма 5 години, но сериозно заявява, че желае да се занимава с кино, а „Това е твоето бебе“ е нейният първи филм. 30-годишната Ана Килиан играе ролята на жената, дарила сърцето на своето дете, а майката на момиченцето, приело органа, е Елиани Ередия. 

 

Режисьорът Христо Порязов е автор и на друг филм с щекотливо и актуално съдържание – „Колко си хубав“. Лентата получи награди в Мадрид, Солун, Марбея, висока оценка на журито от фестивала в Косово.  „Колко си хубав“ ще се състезава за наградите на Филмовата академия, организирана от Съюза на българските филмови дейци тази година в категория „Режисьорски дебют“.