Новини - България

Предписването на лекарства по INN се отлага за септември
Прочетена: 503 пъти

Възможността лекарствата да се изписват с техните международни непатентни наименования (INN) върху рецептите по всяка вероятност ще бъде отложено за септември. Спорната промяна, която не беше подкрепена от лекарското съсловие, отпадна в последния момент от публикуваната в "Държавен вестник" Наредба за осигуряване на достъпа до медицинска помощ, но здравното министерство и магистър-фармацевтите не са се отказали от идеята.

 

"Възможността за генерично заместване е нещо много хубаво за пациентите. Но напълно подкрепяме тезата, че то не може да бъде прилагано за всички медикаменти. Биологичните, биоподобните и биотехнологични продукти, заедно с лекарствата за трансплантирани пациенти, за хората с ревматоиден артрит и редки заболявания трябва да бъдат изключение от правилото", обясни председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. 

 

По настояване на организацията промяната е била отписана от Наредбата за достъпа, за да бъде обсъдена на експертно ниво и да стане част от Закона за лекарствените средства в хуманната медицина. По всяка вероятност в списъка със забранени за генерично заместване лекарства ще бъдат включени също продуктите с тесен терапевтичен спектър, при които всяка промяна в лечението или дозировката може да бъде опасна за пациентите (например при сърдечно-съдови заболявания). Подобни са характеристиките и на медикаментите, които се прилагат чрез специфични устройства, като инсулините за диабетноболните и инхалаторите за хората с астма, затова те също няма да подлежат на генерично заместване.

 

Конкретното предложение на магистър-фармацевтите е INN предписването да влезе в сила от 1 септември и да замени т. нар. ценови коридор, планиран за същата дата. Задачата му е да постави таван на доплащането от пациентите - 60% от референтната стойност на медикаментите (т.е. най-ниската в 17 европейски държави), и да свали цените на лекарствата в аптеките. За целта до средата на декември миналата година търговците на дребно трябваше да се освободят от наличните продукти на старите цени и да пренастроят отчетните си системи за новите. Оказа се, че това е трудна задача за сектор с нас 3 500 аптеки, затова Министерството на здравеопазването отложи промяната на два пъти - първо за 16 февруари, а след това за 1 септември.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития