Любопитно -

Правят „слушалки за щастие" – ще помагат и в медицината
Прочетена: 337 пъти

Сръбски екип на mBrainTrain работи върху създаването на устройство, което може да ви направи по-щастливи или по-продуктивни, съобщава „Капитал Daily”. Става въпрос за умна слушалка, която е свързана с мобилния телефон и разпознава каква музика би накарала съответният човек да се чувствате по-добре.

 

От компанията твърдят, че подобно устройство може да има много приложения, включително за натрупване на богата база данни, която да се използва от изследователите.

 

Проектът за слушалките си има предистория и на практика е следствие от предишна разработка на екипа. Става дума за мобилен четец за мозъчни вълни, който позволява да се проследи мозъчната дейност посредством електроенцефалография (ЕЕГ) извън лабораторна среда. Устройството прилича на шапка и е свързано с мобилен телефон с помощта на специално приложение, пише изданието. Единият от основателите на mBrainTrain Иван Глигорийевич, разказва, че уредът може да се използва за проучвания в областта на епилепсията, за изследване на паметта или при деца с дефицит на вниманието, за мониторинг на умствената дейност, за изследване на реакцията на визуални образи, звукови стимули и т.н.

„Проблемът беше, че каквото и да правиш, трябва да носиш една странна шапчица на главата си, просто няма как да се движиш по този начин навън", казва Глигорийевич.

Благодарение на съвсем скорошен напредък в науката обаче се появява възможност мозъчната дейност да се записва само в много малка част около ухото. Това кара специалистите да превърнат устройството в модерна слушалка. Тя може да се използва да променя емоциите, докато някой ходи и слуша музика, да го направи щастлив и това да е строго пригодено към конкретния човек.

 

Подобно невроустройство би могло да има огромни възможности и да се използва в най-различни сфери. С негова помощ например може да се прави оценка на ефекта от дадено лечение във фармацевтичната индустрия и медицината. С помощта на устройството изследователите биха могли да съберат огромна база данни.

„В момента лекарите не знаят много за това как работи здравият мозък по простата причина, че никой не изследва мозъка си, ако няма причина за това, когато всичко е наред, казва Глигориевич и добавя: Засега целта ни е да го направим и да дадем възможност на хората да го използват."

Интегрираният прототип на устройството се очаква да е готов до края на тази година, а до края на следващата да бъде завършен и крайният продукт, пише още „Капитал Daily”.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития