Новини - България

Пръстовото идентифициране влиза в болниците до края на септември
Прочетена: 369 пъти

На 25 септември изтича крайният срок, в който регистрирането чрез биометрични данни (или т. нар. пръстова автентификация) трябва да бъде въведено във всички лечебни заведения в страната. Прототипът на системата трябва да бъде готов до 25 юли, след което болниците ще разполагат с два месеца, за да го изпробват на практика.

 

"Системата ще се изгражда 80 дни, а после 20 дни ще се тества. Предвидени са и два месеца преходен период, през който лечебните заведения да се запознаят с нея и да си набавят нужното оборудване", уточни главният експерт в дирекция "Информационни процеси и сигурност на информацията" в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Мартин Банков на обучителен семинар в Пловдив.

 

Предвидено е системата да бъде въведена първо в болниците, а от следващата 2017 г. да обхване и аптеките.

 

Регистрирането чрез биометрични данни ще се извършва при първа среща със системата (т.е. при прием за лечение), като са взети предвид няколко медицински изключения, при които епидермисът на пръстите не може да бъде сканиран, за да се генерира универсален идентификационен номер (УИН). Това са случаите, при които липсват пръсти и цяла ръка или кожата е увредена при работа със силно абразивни или химически агенти. При подобен казус регистрацията на пациентите ще се извършва чрез ЕГН, номер на лична карта или номер на амбулаторен лист (също история на заболяването).

 

По същия начин ще се процедира с новородените (до момента, в който получат ЕГН) и непълнолетните лица, които ще се отбелязват с данните на техните родители (настойници или придружители). С лична карта ще става "чекирането" и при непредвидени технически проблеми, когато няма ток или интернет връзка със сървърите на здравната каса.

 

От касата уточниха, че за регистрация в системата може да се ползва всеки един от пръстите на ръката. В документацията на пациента обаче изрично ще се посочва кой е сканирания пръст, за да се ползва само той в бъдеще.

 

"Защо е избран? Първо, защото има изключително висока надеждност, за да се установи физическото присъствие на човека. Това не е преносим носител на електронна идентификация. Не можете да се разделите от пръста си. Само по шпионските филми е възможно някой да ви отреже пръста, да ви го сложи на един скенер и да получи достъп до някакво устройство, информация или каквото и да е било. В системата няма да се съхраняват изображения на пръстови отпечатъци", категоричен е Банков.

 

Експертите за пореден път увериха, че изображения на пръстови отпечатъци няма да се съхраняват никъде по веригата и е невъзможно да бъдат генерирани обратно от цифровия код на пациентите. 

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития