Галерия - Видео

Пръстовият идентификатор – какво представлява и как ще се генерира УИН
Прочетена: 10372 пъти

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) представи днес официално Регистрационната система за здравноосигурителни събитията при изпълнителите на медицинска помощ. На пресконференцията е разяснено какво представлява уникалният идентификационен номер (УИН) и как ще се прилага електронната автентикация за всички български здравноосигурени лица при ползване на болнична медицинска помощ.

 

УИН се генерира чрез сканиране на пръст. Според здравната каса, той се характеризира с  висока степен на надеждност и ще има широко поле на приложение – за издаване на електронна рецепта и електронно направление, както и за поддържането на електронно пациентско досие.

 

Номерът ще се генерира на всяко здравноосигурено лице. Така при получаване на медицинска помощ лицетосъответният пациент ще се автентикира чрез този УИН, с което ще потвърждава оказаната му медицинскапомощ.

 

Сканирането на пръста и генерирането на УИН ще става с еднопосочен алгоритъм - няма да се запазва пръстовия отпечатък, каквито притеснения се появиха сред обществото.

 

Изключения ще се правят при:

  • Новородено – вписване с РЗИ номер и ИЗ номер/номер на амбулаторен лист до получаване на ЕГН или ЛНЧ;
  • Малолетно лице – вписване с  ЕГН или ЛНЧ и регистрация на придружител;
  • Непълнолетно лице - регистрация и на придружителя;
  • Когато поради медицински или технически причини регистрацията е невъзможна – само вписване с ЕГН, ЛНЧ или СНН.

 

От НЗОК описват целите на прилагането на пръстовия идентификатор така:

  • Предотвратяване на случаите на отчитане на неизвършена дейност, при които се стига до незаконосъобразно разходване на средства от бюджета на НЗОК.
  • Осигуряване възможност здравноосигурените лица да упражняват постоянен мониторинг и контрол за вида и обема на медицинската помощ, която обективно им е оказана.
  • Осигуряване на прозрачност за плащанията на НЗОК чрез предоставяне на пациентите на улеснен достъп до информация за свързани с тях събития.

 

Специално мобилно приложение ще известява българските граждани при регистрирането на оказана им медицинска помощ. В случай, че такава услуга не е извършена, а регистрирана, гражданите ще могат да сигнализират за нарушението. Това ще позволи да се осъществява публичен контрол на изразходването на средствата  

 

Според НЗОК и изпълнителят на поръчката - консорциум „Стемо – Гама Консулт“ системата е с високо ниво на защита.

 

*Предлагаме ви видео, което показва какво точно представлява генерирането на УИН.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития