Новини - България

Пръстовите отпечатъци отпадат от новия НРД
Прочетена: 3007 пъти
Снимки: Redmedia

Системата за пръстова идентификация в болниците няма да фигурира в текстовете на новия Национален рамков договор (НРД), който ще влезе в сила от 1 април. Това обяви председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) д-р Стойчо Кацаров след срещата в здравното министерство между шестте страни, конституирани по делото срещу пръстовите отпечатъци във Върховния административен съд (ВАС).

"Най-сетне чух гласа на разума. Не разграждаме никакви контролни механизми, а премахваме глупост", сподели позицията си д-р Кацаров, допълвайки, че напълно подкрепя намерението на здравното министерство да елиминира системата за пръстова идентификация.  

Казусът събра представители на Министерския съвет, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и организациите, които атакуваха "отпечатъците" пред ВАС - Националното сдружение на частните болници, Сдружение "Център за защита правата в здравеопазването" и Федерация "Български пациентски форум". Всички те са постигнали принципен консенсус, че идентификацията с биометрични данни в лечебните заведения трябва да бъде премахната, но въпреки това са съгласни, че трябва да се изчака окончателното решение на ВАС преди да се предприемат конкретни действия.

"Ще вземем всички необходими мерки за нормативно саниране на проблема относно извънболничната помощ и се надявам до средата на април да има решение в полза на пациентите и здравната система", коментира слежубният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.

Със санирането на проблема с пръстовите отпечатъци ще отпадне и ключовата пречка за подписване на НРД за медицинските дейности през 2017 г., убеден е новият екип на здравното министерство.

 

Делото, на което окончателно ще бъде решена съдбата на пръстовата идентификация е насрочено за 16 март. В случай, че магистратите отхвърлят отпечатъците, регистрацията на пациентите в болниците ще продължи да се прави както преди - с лични карти. Ако системата обаче бъде запазена, единственият вариант за окончателното й премахване ще бъде Министерският съвет да отмени текстовете в Наредбата за достъпа до медицинска помощ, касаещи отпечатъците.

 

Междувременно Министерството на здравеопазването ще се опита да подготви системата за въвеждането на електронната здравна карта. Но няма да може да го обезпечи финансово, защото предвидените за целта средства в бюджета на ведомството за тази година вече са били похарчени, издаде Стойчо Кацаров.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития