Новини - България

Пръстовата идентификация се въвежда "служебно" от НЗОК
Прочетена: 626 пъти

Регистрирането на пациенти в реално време чрез сканиране на биометрични данни при постъпване в лечебно заведение е разписано в редактираните текстове на Националния рамков договор за 2015 г., предложени от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Проектът с всички изменения вече е публикуван на сайта на ведомството и през следващите 14 дни ще бъде подложен на обществено обсъждане.

 

Здравната каса има право едностранно да променя текстове от рамковия договор, ако такъв не бъде сключен след преговори с Българския лекарски съюз. В края на февруари най-висшият орган на съсловната организация - Съборът, не даде мандат на ръководството да подпише документа. Основната причина беше именно въвеждането на системата за пръстова идентификация, затова Надзорният съвет на здравната каса взе решение да направи това по "служебен" път.

 

"Голямата новина е, че има становище на Комисията за защита на личните данни, в което единодушно е посочено, че въвеждането на пръстов идентификатор по никакъв начин не нарушава българското законодателство, че е гарантирана сигурността на пациентите, че системата не събира отпечатъци, а напротив – генерира уникален код, което е в полза на българските граждани", коментира представителят на пациентите в надзора на касата Станимир Хасърджиев след заседанието в понеделник.

 

Междувременно Министерски съвет одобри последните промени в Наредбата за осъществяване на достъпа до медицинска помощ на Министерството на здравеопазването. В нея официално се казва, че регистрацията на всички здравни събития при лечение в болница ще се осъществява чрез сканиране на биометричните данни на пациентите.

 

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития