Новини - България

Повече средства за обществено здраве догодина предлага Семерджиев
Прочетена: 244 пъти

Секторът на общественото здраве да разполага с повече средства през следващата 2018 г., предлага вицепремиерът и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.

"Подали сме предложение за увеличение на бюджета на Министерството на здравеопазването за 2018 г. в рамките на стартиралата на 2 март бюджетна процедура", съобщи той по време на Национална среща с директорите на 28-те Регионални здравни инспекции (РЗИ).

Целта е да бъдат заделени повече средства за опазване на общественото здраве, тъй като по думите му през последните години то е било подценено.

"Много по-евтино е да правим профилактика и промоция на здравето, вместо да посягаме към скъпото лечение. За 2017 г. бюджетът на МЗ е бил 458 млн. лева, което е двойно намаление в сравнение с 2008 г., когато е бил 928 млн. лева", каза министър Семерджиев.

На срещата с директорите на регионалните здравни инспекции бяха обсъдени и дейностите от първия етап по изпълнението на проекта за модернизиране на спешната медицинска помощ в страната на стойност 83 597 313 евро по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г., допълват от Министерството на здравеопазването.

"До месец-два този процес от първия етап на проекта трябва да приключи и да се пристъпи към втория етап – проектирането, строителството и модернизацията на сградите – общо 232 обекта", обяви ресорният заместник-министър Любомир Гайдов.

Служителите на РЗИ имат важна роля за събирането и изготвянето на документи, свързани с определените за спешни центрове терени и помещения. Ключова е и ролята им за координацията с общинските и областните администрации за окомплектоването на документация относно придобиването на вещни права, необходими за реализацията на проекта.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития