Новини - България

Повече пари за болниците, но без заплащане на надлимитната дейност
Прочетена: 195 пъти

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) прие увеличението на месечния бюджет за болнична помощ да стане от 133 млн. лв. на 139 млн. лв.

 

Надлимитната дейност няма да се плати със задна дата, но ще бъде включена в коефициентите за определяне на бюджетите на всяка болница, обясни председателят на надзора и заместник-министър на финансите Кирил Ананиев.

Няма начин надлимитната дейност на болниците да бъде разплатена, но това което можем реално да направим е да отчетем тази извършена дейност и да я имаме предвид за бъдещи плащания. Много пъти съм подчертавал, че надлимитна дейност няма. Решението, което взехме е най-доброто и законно. Всичко друго назад означава да вършим неща, които не са законни”, каза той.

Новият механизъм, предложен от Кирил Ананиев за разпределeние на средствата на болниците на базата анализ на разходите им за предходните 14 месеца, е получил одобрението на надзорниците, които са обсъдили и начините да бъдат осигурени допълнителни 42 млн.лв., нужни за увеличението на бюджетите на болниците.

„Касата ще разчита на резултати от контролната си дейност. Създали сме план за промени в областта на контрола. Разчитаме и на резерва, както и на преизпълнението на приходите от осигурителни вноски. Анализите ни досега сочат, че то може да достигне 75 млн. лв. до края на годината“, обясни финансистът. 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития